Кои са страните с най-здравословна кухня

Изглед към Стокхолм, Швеция
Снимка: Thinkstock

В продължение на много години средиземноморската диета, богата на зеленчуци и зехтин, се считаше за ключ към здраве и дълголетие, но според ново изследване кухнята на скандинавските страни е много по-полезна алтернатива.

Според диетолози, цитирани от БГНЕС, кулинарните навици на скандинавците не само насърчават загубата на тегло, но и предпазват от развитието на сърдечно-съдови заболявания.

Обикновено в хладилниците на хората по тези географски ширини присъстват плодове, риба и месо, които виреят и в по-студени метеорологични условия.

За да сравнят двете диети, учените изследвали 166 души от Финландия, Дания, Швеция и Исландия, които разделили в две групи. Всички участници консумирали еднакъв брой калории, но едните се хранели по средиземноморски, а другите по скандинавски режим.

Резултатите показват, че след една седмица групата от любители на храните, които виреят на север, показала не само намаляване на лошия холестерол, но и подобряване на нивата на добрия холестерол в кръвта.

Разликата между двете диети се крие в това, че скандинавската намалява консумацията на вещества, които могат да причинят възпаление в кръвта и да доведат до сърдечни проблеми. 

От друга страна американски учени предлагат четири здравословни навика, които ще ви предпазят от сърдечни заболявания и ще удължат живота.

Изследователите обясняват, че са нужни няколко обикновени промени в начина на живот, които могат да подобрят здравето и да намалят риска от смърт по всякакви причини с 80 на сто за осем години.

Редовни упражнения, следване на правилен хранителен режим, поддържането на нормално тегло и най-важното - отказа от цигарите, са ключовите здравословни навици, съобщават учените.

Голямо изследване, осъществено от учени от университета "Джонс Хопкинс" в Балтимор, щата Мериленд, установило значителна връзка между начина на живот и сърдечното здраве в сравнително кратък период.

"Доколкото знаем, това е първото изследване, което открива защитната връзка между нискорисковия начин на живот и първите признаци на сърдечно-съдови заболявания, коронарни сърдечни заболявания и смърт. Ние изследвахме данни от над 6200 мъже и жени на възраст между 44 и 84 години, както бели, така и афроамериканци, латиноамериканци и китайци.

Всички бяха следени в период от средно 7,6 години. Тези, които усвоили и четирите здравословни навика, намалили с 80 на сто риска от смърт в този период спрямо участниците, които нямали никакви здравословни навици", заяви ръководителят на изследването Хаитам Ахмед.

В периода на изследването учените следели дали участниците преживяват сърдечен удар, внезапно спиране на сърцето, болка в гърдите, ангиопластика или умират от коронарно сърдечно заболяване или други причини. Изследователите създали скала на начина на живот за всеки участник, варираща от 0 (най-нездравословна) до 4 (най-здравословна), въз основа на диетата им, индекса на телесната маса, количеството умерена или интензивна физическа дейност и пушенето.

Само два процента от 129-те участници отговорили на всички четири критерия за здравословен начин на живот. Най-здравите участници намалявали с 80 на сто риска от смърт в последвалия период. Учените изтъкват, че изследването им показва значението на здравословните навици не само относно намаляването на риска от сърдечни заболявания, но и за предотвратяването на смъртността от всякакви причини

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти