Зехтин срещу инсулт

Маслиново дърво
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Понякога да бъдеш здрав изглежда като доста сложна задача - не яж това, не пий онова, не стой до късно вечер, спортувай и тн.

Случва се обаче, отговорът на редица проблеми да се крие в нещо наистина елементарно. Същото е със зехтина - той е изключително полезен и освен за овкусяване на различни блюда, се използва широко и в купешката и домашна козметика.

Ново проучване за незаменимите свойства на зехтина, публикувано в медицинския журнал Neurology, твърди, че редовната употреба на суровината намалява сериозно риска от инфаркт.

Учени от университета в Бордо и френския Национален здравен институт са провели изследване сред 7 625 души, които са се разделяли на три групи - използващи редовно, рядко или никога зехтин.

След това са били взети под внимание други индивидуални фактори като здравословно състояние, хранителен режим и физическа активност. На базата на проведените изследвания, учените обобщили, че тези хора, които консумират редовно зехтин, имат 41% по-нисък шанс да получат инсулт.

Разбира се, редицата положителни влияния на зехтина върху човешкия организъм са добре познати от много години насам, но това е първото проучване, което недвусмислено показва, че течното злато от маслини оказва толкова благотворно влияние върху човешкото сърце.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти