Всички сладкиши увеличават риска от кариес, но най-опасни в тази насока са меките бонбони с пълнеж, сочи ново изследване.
Много хора трудно устояват на шоколада. Продуктите, съдържащи захар, обаче могат да помрачат нашата здравословно изглеждаща усмивка. Затова лекарите препоръчват да използваме аналози, които могат да заместят сладкото и да намалят негативите за организма ни и по-специално зъбите.
Сред най-вредните лакомства учените нареждат бонбоните, особено дъвчащите или тези с пълнеж, които залепват по нашите зъби. Те са истински врагове на усмивката ни.
Специалистите съветват да избягваме бонбоните с мека консистенция, за да оставим чисто пространството между зъбите си.
Натрупа ли се плака там, бактериите в устната кухина започват да се размножават, унищожават емайла и предизвикват по-бързото образуване на кариес.