Карибската кайсия от Мексико

Карибската кайсия от Мексико
Снимка: Thinkstock

Сапоте е един сравнително непознат все още екзотичен плод за нашите географски ширини. Неговата “родина” е Мексико, но освен в Централна Америка, дървото вирее още в Щатите, Белиз, Еквадор, Гватемала, Панама, Венецуела и др.

От http://blog.ekomama.net разказват, че в Европа и останалите части на света, сапоте е по-известно като “карибска кайсиязаради подобния си вкус и състав.

В естествен вид вечнозеленото дърво сапоте достига височина от над 15 метра като некултивираните от тях могат да се извисят и повече от 40 метра. Обвивката на плода е кафява и мъхеста, подобна е на обелката от киви. Във вътрешността си плодът е оранжев и мек. Костилката е твърда и доста голяма на фона на не чак толкова едрия плод.

Сапоте е отличен натурален източник на витамин В6, С и Е, на рибофлавин, ниацин, магнезий, калий, бета каротин, тритерпенова киселина., както и на фибри.

Още древните маи и ацтеки, обитавали земите на Централна Америка преди хилядолетия, отглеждали причудливия плод като извличали маслото от неговата обемна костилка, което използвали като противовъзпалително средство. Жените дори го втривали в скалпа си и масажирали косите си за здраве и блясък.

Сапоте дължи качествата си преди всичко на растителния сквалан, който се съдържа в маслото, добивано от ядката му. Същата тази съставка е в основата и на аргановото масло. Скваланът има антибактериално действие, укрепва липидните бариери в дълбочина в роговия слой на епидермиса, улеснява проникването през кожата на други активни съставки, омекотява и прави еластична дермата, ограничава загубата на вода в епидермиса, придава здрав и свеж вид на кожата и косата.

Съвсем спокойно можем да заявим, че маслото от ядките на плода сапоте не отстъпва по нищо на благоприятните свойства на аргановото олио върху косата. Редица козметични компании дори вече произвеждат серии продукти за красива грива с екстракт от сапоте.

Въпреки, че все още не е много разпространен в търговската мрежа в страната, плодът сапоте определено носи потенциал на Edna бъдеща суперхрана, която тепърва ще навлиза в кухнята и козметиката.

Ако съвсем случайно попаднете на него, не пропускайте шанса да го опитате. Дори и първоначално да не успеете да се адаптирате към екзотичния му вкус, то поне можете да бъдете сигурни в едно – че вече ще сте насладили на плод, за който мнозина даже и не подозират, че съществува!

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти