Нека похапваме кайсии

Най-големите производители на кайсии са: Турция, Италия, Испания, Гърция, Франция, САЩ и Русия
Снимка: Thinkstock

Кайсиите произхождат от Китай, но чрез Армения се пренасят и в Европа, поради което и научното им наименование е Prunus armeniaca. Кайсиевите дървета се пренасят във Вирджиния през 1720 г., а испанските мисионери ги разпространяват в Калифорния през 1792 г., пише "Gotvach.bg".

Състав на кайсиите
Кайсиите са отличен източник на витамин А, витамин С, фибри, калий, триптофан и калий. Те съдържат завидни количества витамини от В групата, Е и РР. Богати са на въглехидрати, по-голямата част от които са пектинови вещества и лесноусвоими захари - фруктоза, глюкоза и малтоза.

Кайсиите съдържат фитохимикали, наречени каротеноиди - съединения, които придават червени, оранжеви и жълти цветове на плодовете и зеленчуците. Мощният антиоксидант ликопен е един от каротеноидите, които се съдържат в кайсиите. Една кайсия съдържа 16,8 калории, 0,49 г протеини и 1 милиграм холестерол.

Избор и съхранение на кайсиите
Сезонът на кайсиите е от месец май до месец август. През зимата те се внасят основно от Южна Америка. При избора на кайсии трябва да се търсят плодове с наситен портокалов цвят, като се избягват тези, които са бледи и жълти. Кайсиите трябва също така да са леко омекнали. За да бъдат най-много антиоксидантите, трябва да се избират напълно узрели плодове. Избягвайте кайсии с прекалено меки места и кафяви петна, защото това са признаци за презряване.

Съхранявайте кайсиите до 2-3 дни при стайна температура, в тъмно, сухо и хладно помещение може да ги запазите за период до 3 седмици.

Кулинарна употреба на кайсиите
Кайсиите могат да се консумират както като пресни плодове, така и сушени или да се използват за направа на десертни изделия и сладка.

Етеричните масла от костилките им се продават в търговската мрежа като горчиво бадемово масло. Турция, Италия, Русия, Испания, Гърция, САЩ и Франция са водещите производители на кайсии.

Здравословни ползи от кайсиите
Хранителните вещества, съдържащи се в кайсиите могат да помогнат за опазване здравето на сърцето и очите. Консумацията на три или повече кайсии на ден редуцира риска от свързаната с възрастта дегенерация на макулата. Дегенерацията на макулата е една от основните причини за загуба на зрението при хора в напреднала възраст. Витамин А, съдържащ се в изобилие в кайсиите, е добър антиоксидант, който спомага за доброто зрение и защитава от свободните радикали.

Каротиноидите и ликопенът значително намаляват риска от развитие на рак на простатата и укрепват сърдечносъдовата система. Само една шепа кайсии съдържа препоръчителната дневна доза бета каротин, необходим на организма ни.

Кайсиите са и добър източник на фибри, които спомагат за подобряване процеса на храносмилане. Кайсията е идеална срещу запек и при нарушения на храносмилателната система като дивертикулоза. Консумирайте сушени кайсии при запек, защото те съдържат повече фибри от пресните и в случая са по-полезни при запек. Кайсията е известна също като мощен помощник срещу борбата с глисти.

Безкрайният списък със съставки и ползи от кайсиите може да бъде продължен още, не е учудващ и фактът, че сухите кайсии са били основен хранителен продукт в списъка с провизии на астронавтите от НАСА.

Вреди от кайсиите
Сушените кайсии, които се произвеждат с търговска цел е възможно да са обработени със серен диоксид. Те се третират със сяра, за да се удължи техния срок на годност, тъй като тя е един вид консервант, който предотвратява окисляването и избелването на цветовете. Сярата може да предизвика остри реакции при хора, страдащи от астма.

Кайсиите не се препоръчват на хора, които имат диабет, намалена функция на щитовидната жлеза и заболявания на черния дроб.

Разкрасяване с кайсии
Кайсиите освен вкусен и полезен плод, намират широко приложение и в козметиката. Маските с кайсии действат благоприятно върху кожата - освежават я и я подмладяват. Кайсиевото масло, приготвено от костилките, също се използва в козметични маски, които заглаждат бръчките.

* Можете да си направите кайсиева маска, за която смесете 2 с.л. бадемово масло, 2 с.л. ланолин и 1 с.л. кайсиево масло. Получената помада нанесете върху лицето и изплакнете след няколко минути.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти