Малката зелена бомба, пълна с витамини - за какво е полезно кивито

Кивито е малък, интересен плод, богат на витамин С.

Името си то получава от националната и гербова птица на Нова Зеландия.

Растението е пренесено именно от там в Южна Америка. По-късно е аклиматизирано в Европа, включително и в България. Особено добре вирее в Китай.

Ароматът на киви е силен и ободряващ, точно както и вкуса на самия плод. Кивитата са богат източник на витамини, минерали и фитонутриени.

Именно фитонутриените в кивито защитават ДНК в ядрото на човешките клтеки от свързаните с кислорода вреди.

киви
Снимка: iStock

Проучване е установило, че децата, които хапват повече киви, са по-малко податливи към дихателни проблеми като хрипове, накъсано дишане и нощно кашляне.

Кивитата са богати на антиоксиданти, които помагат за цялостна защита на организма. Плодът киви е изключителен източник на витамин С, който неутрализира свободните радикали, причиняващи вреди на клетките и водещ до проблеми като инфекции или рак.

Освен витамин С обаче този плод е богат и на витамин Е, който пък е важен мастно-разтворим антиоксидант. Комбинацията на тези водно- и мастно-разтворими антиоксиданти дава на кивито способността да ни защитава от свободните радикали във всички посоки.

Ежедневното консумиране на киви е препоръчително за понижаване на риска от сърдечно-съдови заболявания, освен това редуцира количеството мазнини в кръвта.

Кивито трябва да бъде изядено веднага след обелване и нарязване. Добре е да се знае, че ако имате алергия към латекса, може да имате и кръстосана алергия към киви, авокадо, банан и други цитрусови плодове.

А какви са ползите от кивито, вижте в нашата галерията:

Малката зелена бомба, пълна с витамини - за какво е полезно кивито

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти