Калцият е опасен за артериите

Калцият е опасен за артериите
Снимка: Thinkstock

Българските пациенти имат твърде високо ниво на калций в артериите и това води до редица неприятни изменения.

Освен това те много късно търсят лекарска помощ, което усложнява тяхното лечение.

Това заявява на пресконференция със здравни журналисти световният авторитет в лечението на периферни съдови заболявания проф.д-р Ралф Лангхоф от Германия, който бе на двудневно посещение в старозагорската болница „Тракия“ по покана на отделенията по „Съдова хирургия“ и „Инвазивна кардиология“.

На 7 и 8 април професор Лангхоф е провел ендоваскуларно лечение на шестима пациенти със сложни тромбози и стенози на артериалните съдове в екип с инвазивните кардиолози д-р Борислав Борисов, д-р Михаил Михалев и съдовия хирург доц. д-р Димитър Петков.

Една от основните причини за честата съдова заболеваемост сред българите са лоши навици като тютюнопушенето и други, посочи проф. Лангхоф.

Първите признаци, за появата на периферен съдов проблем може да бъде болка в подбедрицата при ходене, която кара човек да спре и да си почине, допълни  доц. Петков.

Твърде късен симптом е опадване на космите и поява на ранички по краката, враснали нокти, които може да се дължат на започваща есхемия на крайника. В резултат може да се развие гангрена и болният да загуби крайника си.

За щастие в 21-ви век медицината разполага с ендоваскуларни („безкръвни“) или хибридниметоди на лечение, които съчетават отворена с „безкръвна“ хирургия. 

Д-р Ралф Лангхоф е изключително известен със своите постижения в областта на  ендоваскуларната медицина или отпушване и разширяване на променените от атеросклероза съдове. В практиката си той е извършил над 15 хиляди различни високоспециализирани интервенции – вътречерепни, бедрени, бъбречни, венозно-лазерни и други. 

Припомнете си още:

Как да си осигурим калций чрез храната? Част 1

Как да си осигурим калций чрез храната? Част 2

Защо калцият е важен елемент за децата?

За да не чуваме скърцане на кости

Неправилните диети вредят на костите

Овчето мляко от А до Беее

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти