Овчето мляко от А до Беее

Овчето мляко е по-богато на мазнини, белтъчини и калций от кравето
Снимка: Thinkstock

Скоро ви запознахме с качествата на биволското мляко, а сега сме се прицелили към овчето мляко, за да ви разкрием неговите страхотни здравни свойства, които са добре познати още от най-древни времена. То притежава нежен оттенък и много високи вкусови качества. Овчето мляко е любим продукт на много трапези, но е изключително популярно в Гърция, Италия, Средна Азия и страните от Близкия Изток, пише "Gotvach.bg".

Състав
По химичен състав овчето мляко надминава значително кравето. В него има много по-големи количества мазнини, калций, белтъчини, кобалт и фосфор. Витамините от В-комплекса също са в превес. Овчето мляко е изключително богато на заменими и незаменими мастни киселини и се усвоява много добре от организма. То съдържа големи количества витамин А, D. Вкусът и миризмата му се определят до голяма степен от съдържащите се капринова и капронова киселина в неговите мазнини. По-белият цвят на овчето мляко се дължи на по-малкото съдържание на пигмента каротин.

100 г овче прясно мляко съдържа 95 ккал, 5.4 г белтъчини, 6 г мазнини и 5 г въглехидрати.

Избор и съхранение
Купувайте овче мляко, което е съхранявано в хладилник. Задължително погледнете етикета, върху който трябва да има информация относно производителя и срока на годност. Съхранявайте овчето мляко в хладилник, но не на рафтчетата на вратата, защото честото отваряне може да стане причина за по-бързото разваляне на продукта.

Приложение в кулинарията
Вкусът на овчето мляко значително се доближава до този на кравето. Овчето мляко може да се използва в абсолютно всички рецепти, в които присъстват козе и краве мляко. От овче мляко се правят едни от най-вкусните сирена, кашкавал и кисело мляко. Важно е да се отбележи, че сиренето от овче мляко се предпочита дори от хора, които по принцип не са почитатели на този продукт. Овче мляко се използва за традиционната рецепта за приготвяне на катък. Цеденото овче мляко се комбинира с различни плодове, мед или орехи и се превръща в чудесен десерт.

Здравословни ползи
Високото съдържание на калций и цинк го правят изключително полезно за здравето. Приемането на високи количества калций е задължително след всяко прекарано по-тежко и инвалидизиращо заболяване. Цинкът е от съществено значение за здравата кожа. Съотношението на калций и фосфор в млякото е почти перфектно, което го прави много лесно усвоимо.

Овчето мляко е ценно средство при борбата срещу остеопороза, защото освен калций, съдържа и много високи количества витамин D. Ако страдате от лактозна непоносимост, най-добре се обърнете към овчето мляко, защото лактозата в него не е толкова опасна, колкото в
козето и кравето мляко. Овчето мляко подобрява работата на стомашния тракт.


Лечебните свойства на овчето мляко до голяма степен са свързани с лесно усвоимите порции минерали и витамини, които се съдържат в него. Това го превръща в наистина безценен терапевтичен продукт, който много често се предписва за предотвратяване на недостига от калций, фолиева киселина и витамин В12.

Овчето мляко оказва благотворно влияние при болните от астма и страдащите от тежки кожни заболявания. То е перфектно средство за прочистване на кръвта. Резултатите от проведено във Флоренция изследване сочат, че редовната консумация на овче сирене помага на организма да неутрализира маркерите, свързани с появата на сърдечни заболявания.

Установено е още, че овчето мляко е изключително богато на линолова киселина, която помага за настъпване на положителни промени по отношение на медиаторите на възпаленията и образуването на атеросклеротични плаки по стените на кръвоносните съдове.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти