Какво трябва да знаем за готвенето с мазнина

Какво трябва да знаем за готвенето с мазнина
Снимка: sxc.hu

Различните масла и мазнини имат различни приложения, вкусови и здравословни качества, които се променят при нагряване до определена температура.

Някои могат да бъдат нагорещени до високи градуси, а други е по-добре да не минават изобщо през топлинна обработка.

От особено голямо значение е точката на димене на мазнината. Ако сте загрели слънчогледово олио в тиган, и то вече е почнало да пуши, значи по-добре се откажете от него, тъй като вече е канцерогенно.

Рафинираните масла имат по-висока точка на димене. Ето и някои от по-използваемите масла и препоръчителните градуси, до които не е проблем да бъдат загрявани.

Зехтин екстра върджин – 160°C
Краве масло - 177°C
Кокосово масло – 177°C
Нерафинирано сусамово масло – 177°C
Обикновено сусамово – 182°C
Свинска мас - 182°C
Бадемово олио – 216°C
Слънчогледово олио – 227°C
Палмово масло – 232°C
Зехтин "помаче" – 238°C
Олио от авокадо – 271°C

Мазнините, които издържат на високите температури, са най-подходящи за пържене. Тези, които издържат на са подходящи за  заливка и овкусяване на различни блюда. Така те ще задържат специфичния си аромат, който високата температура може да заличи.

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Edna пита

Кое е вашето сутрешно "гориво"?

Мара Белчева - красивата българска поетеса
Известни

Мара Белчева - красивата българска поетеса

Битка за сърцето на една от най-красивите поетеси била причина...

Маршът на незадоволените жени
Свободно време

Маршът на незадоволените жени

Телата им са покрити с кожа, главата с косми, имат две очи...

8-те навика на щастливите хора
Свободно време

8-те навика на щастливите хора

Има много практични неща, които всяка от нас прави...

Абонамент