Какво трябва да знаем за готвенето с мазнина

Какво трябва да знаем за готвенето с мазнина
Снимка: netinfo

Различните масла и мазнини имат различни приложения, вкусови и здравословни качества, които се променят при нагряване до определена температура.

Някои могат да бъдат нагорещени до високи градуси, а други е по-добре да не минават изобщо през топлинна обработка.

От особено голямо значение е точката на димене на мазнината. Ако сте загрели слънчогледово олио в тиган, и то вече е почнало да пуши, значи по-добре се откажете от него, тъй като вече е канцерогенно.

Рафинираните масла имат по-висока точка на димене. Ето и някои от по-използваемите масла и препоръчителните градуси, до които не е проблем да бъдат загрявани.

Зехтин екстра върджин – 160°C
Краве масло - 177°C
Кокосово масло – 177°C
Нерафинирано сусамово масло – 177°C
Обикновено сусамово – 182°C
Свинска мас - 182°C
Бадемово олио – 216°C
Слънчогледово олио – 227°C
Палмово масло – 232°C
Зехтин "помаче" – 238°C
Олио от авокадо – 271°C

Мазнините, които издържат на високите температури, са най-подходящи за пържене. Тези, които издържат на са подходящи за  заливка и овкусяване на различни блюда. Така те ще задържат специфичния си аромат, който високата температура може да заличи.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти