Какво се случва с тялото, когато спрем бялата захар

Ако искаме да се чувстваме по-бодри, здрави, тонизирани и изпълнени с енергия, можем да направим много малко усилия, за да постигнем големи резултати и то само за месец.

Комбинацията от здравословно хранене и спорт е само стъпка към успеха, а намаляването на бялата рафинирана захар от ежедневното ни меню оказва голямо влияние на цялостното ни състояние.

Например, знаехте ли, че…

1. Консумацията на рафинирана захар състарява?

В процес, известен като гликация, захарта се закача към колагена в кожата и други части на тялото. Това причинява възпаление и намалява ефекта, както на колагена, така и на еластина – протеините в кожата, които и помагат да се запази млада. Когато тези протеини не работят толкова добре, кожата вместо еластична и млада, започва да изглежда суха и състарена.

2. Проблемите с кръвната захар са едни от водещите причини за безсъние.

Консумацията на захар и рафинирани източници на бърза енергия (особено преди лягане) повлияват агресивно на нивата на инсулина (или кръвната захар). Това може да е сериозна пречка за постигане на ползотворен сън. 

3. Британски проучвания доказват, че захарта в някои случаи може да е по-пристрастяваща от някои наркотици.

Водещи лекари смятат, че пристрастяването което се получава от честата консумация на захар, е биологично разстройство, задвижвано от хормони и невротрансмитери, които ни карат да жадуваме захар и прости въглехидрати.

4. Честата консумация на сладки храни се свързва с трайни увреждания на емайла на зъбите.

Бактериите обичат сладкото и ако това е храната, която консумирате най-често те ще се настанят трайно по тях и ще рушат зъбите ви, причинявайки кариеси и проблеми с венците.

жена усмивка щастие
Снимка: Thinkstock

5. Разбира се, гореизброените факти не значат, че трябва да спрете рафинираната захар завинаги.

Но просто не прекалявайте! Всичко прекалено уврежда здравето на тялото и ума. Така е и с рафинираната захар. Съвременните изследвания доказват връзката между захарта и заболявания като главоболие, кожни болести диабет. 

А с какво да я избягваме?

Има достатъчно нейни заместители, сред които стевията и медът. И все пак, редно е да знаем, че ако искаме да влезем във форма, трябва да имаме предвид, че медът е по-калоричен, затова трябва да сме умерени с него, когато сме в режим. Сред заместителите на шоколад, кифлички, вафли, кроасани и други, са например:

Вкусни бисквити 

2 обелени настъргани ябълки

1 ч.ч. фини овесени ядки

2 с.л. грис

50 грама кокосово масло

Смесвате съставките, правите бисквити, поставяте в тава с хартия за печене и печете 10 минути на 170 градуса. Изчакайте бисквитите да изстинат.

Снимка: netinfo

Кисело мляко с плодове и ядки 
200 г кисело мляко
1 банан
1 киви
30 грама ядки
Смесете съставките и хапвайте с усмивка.

Пудинг с чия
3 с.л. чия
400 г кисело мляко
1 с.л. мед
50 г фурми

Най-напред накиснете семената от чия в киселото мляко и оставете да абсорбират течността и да набъбнат. Прибавете меда и фурмите.

А ако все пак се изкушите?

Разхождайте се максимално много ежедневно. Например, поставете си условието да правите по 10 000 крачки дневно. Спортувайте активно – дори само 30 минути упражнения на ден подобряват физическото състояние.

А как се променя едно тяло само след месец спиране на бялата рафинирана захар и влизане в добър хранителен режим в комбинация с физическа активност – вижте в новото видео от канала Natali's beauty от поредицата „Влез във форма“.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти