Какво се сервира на великденската трапеза

Да седнем на една маса
Снимка: Thinkstock

Наближава Великден, един от най-светлите християнски празници. Традициите повеляват на трапезата да присъстват боядисани яйца и козунак, но да видим какво още трябва да сложим на празничната маса.

Освен че е християнски празник, Великден е и кулинарен празник. На този ден се ходи на гости на роднини и семейството празнува с подобаващо похапване. Трапезата е богата и красиво украсена.

Козунакът и боядисаните яйца задължително присъстват, защото червените яйца символизират кръвта на Исус, а козунакът – неговото тяло.

Неотменна част от трапезата са великденските обредни хлябове. Те най-често се приготвят в съботата преди големия празник. Формата им е различна – кръгли, елипсовидни или продълговати, а повърхността им е богато украсена с кръстове, растителни символи, стафиди, великденски яйца.

Най-разпространеното месо на Великден е агнешкото. Това се свързва с факта, че в деня на Възкресението на Исус в жертва е било пренесено агне. Все пак е възможно да има и свинско или заешко.

Зелените салати са много предпочитани в комбинация с агнешкото.

За десерт се правят сладки с различни форми и цветни декорации, както и различни сладкиши.

Украсата също играе важна роля в този празник. Отрупайте трапезата с вкусни блюда, но се погрижете да има и свежа и кокетна украса.

Сложете боядисани яйца в декоративни гнезденца. Те са символ на дома и семейството.

Красиво ще се получи, ако направите съчетание от зайчета, яйца, пролетни цветя и зелени върбови клонки. Можете да сложите и само букет от пролетни цветя, символизиращи възраждането на природата.

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Абонамент