Съпрузите на монарсите: Защо Филип остана принц, а Кейт ще стане кралица?

Принц Филип винаги е бил близо до своята величествена съпруга, предлагайки й подкрепа, а понякога и съвети. Двойката се жени, когато Елизабет е коронована принцеса. След това на младоженците е позволено да се насладят на свобода, която двойката никога повече няма да има: младоженците живеят във вила в Малта и се наслаждават на семейния си живот далеч от Обединеното кралство. Бащата на Елизабет почива много по-рано, отколкото може да се очаква, а най-голямата му дъщеря се възкача на трона едва на 25 години. Тогава животът на съпруга й се променя завинаги. 

Преди сватбата си с принцесата Филип се отказва от гръцката и датската си титла, но бъдещият му тъст го удостоява с титлата херцог на Единбург. На съпруга на суверена обаче никога няма да бъде позволено да носи титлата крал. Причината за това са патриархалните принципи, които предполагат, че кралят е по-висок по ранг от кралицата.  

Филип е длъжен да остане в ролята на съпруг, така че титлата му не би могла да бъде по-значима от тази на съпругата му, тъй като тя е родена в кралското семейство, а той се оказва в него само чрез брак. Известно е, че кралицата е обсъждала с правителството въпроса за титлата на съпруга си, който е бил принц по право на рождение, но е пожертвал статуса си в името на сватбата им. В резултат на това, след десет години брак, херцогът на Единбург най-накрая получава титлата принц - този път британска. 

Но в случая с Кеймбридж всичко е съвсем различно. Въпреки че херцогиня Катрин става част от кралското семейство само чрез брак, тя може да стане кралица, когато съпругът й заеме мястото си на трона. Въпросът отново е в патриархалната традиция, която приема, че титлата крал е първостепенна. Най-вероятно съпругата на принц Уилям ще стане кралица, освен ако парламентът внезапно не промени настоящите разпоредби. 

За още полезнa и любопитна информация, харесайте страницата нa Edna.bg във Facebook ТУК, последвайте ни в Instagram ТУК, намерете ни в TikTok ТУК.

Прочетете още: 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти