Какво майките трябва да знаят за шарките

Шарките са наболяла тема, по която напоследък много се говори. Научете от новото видео на Vbox7 канала “Mamma Мia“ кои са видовете шарка, как да реагираме, към кого да се обърнем и всичко, което трябва да знаем, за да запазим спокойствие и действаме адекватно при такава ситуация.

Варицела

Това е една от най-често срещаните шарки, за която се говори, че през 2020 г. ще бъде въведена и ваксина. Не е толкова тежка - особено ако се преболедува като дете, преминава лесно и без усложнения. Има два начина да разберете дали сте я карали – ако погледнете своя медицински картон, или си направите изследване с антитела.

Ако не сте, но предвиждате да имате бебе, по-добре се ваксинирайте, защото боледуването от шарка в зряла възраст изключително тежко състояние. Тя се предава по въздушно-капков път и високо заразна дори и в инкубационния период, който продължава 21 дни. Обривите са много специфични, като се наблюдават мехурчета, пълни с вода.

Скарлатина

Сама по себе си не е шарка, а представлява силно възпаление на гърлото, протичащо с обривен синдром, който не е задължително да се появи. Възможно при диагнозата скарлатина да се появи само една пъпка. Ако се опасявате за скарлатина, заведете детето за преглед в инфекциозна болница.

Херпес зостер

Заболяване, което може да се прояви от същия вирус, от който се причинява и шарката, но само ако лицето е преминало през такава преди това. То засяга ходовете на нервите, появяват се зачервявания и мехурчета, като началото е много е болезнено. Пренася се не само въздушно-капков път, но и чрез допир.

шарка
Снимка: Thinkstock

Морбили

Въпреки съществуването на „враждуващи лагери“ по темата за имунизациите, законовите разпоредби и имунизационния календар, всеки трябва сам да вземе решение дали да имунизира детето си с ваксина за трите заболявания (морбили, паротит, рубеола).

Превенция

Сред начините да предотвратите боледуването е редовно проветряване на помещенията у вас, достатъчно често миене на ръцете и избягване на контакти с болни от шарка, особено в пролетния период.

шарка
Снимка: Thinkstock

Какво да правим при шарка

Обикновено тя протича с висока температура, която плаши родителите, затова винаги предупреждавайте в детската градина и спазвайте карантината. Говорете с педиатър дали да прилагате понижаващи температурата препарати. Ако имате съмнение, че детето е с шарка, не го водете при личния лекар, където то може да зарази всички на опашката.

Обадете се на педиатър, за да уговорите домашно посещение или изчакайте 3 дни, за да се развие обривът, и ако трябва, го снимайте. Можете да ваксинирате в хода на епидемията, поставянето на ваксина няма да усложни ситуацията, ако детето вече се е заразило или е в инкубационния период. Важно е да не изпадате в паника, която не само е излишна за вас, но и стряска детето.

банери нови
Снимка: Edna

банери нови
Снимка: Edna

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти