Есента обостря стомашните проблеми, как да си помогнем

р
Снимка: iStock

Ах, есен - уютна, красива и романтична. Жалко, че с нея се събуждат и някои позабравени болежки. Известно е, че есента е сезон, през който хроничните стомашни заболявания напомнят за себе си.

Причината е, че хормонът мелатонин, който контролира съня, регулира и секрецията на стомашния сок. А през това време той е значително понижен в организма.

Едно от най-коварните заболявания, които могат да се обострят през есента е гастритът. Има няколко вида гастрит. В зависимост от симптомите може да определите какъв е.

Хроничен гастрит – той се развива постепенно и причинява дългосрочни усложнения. Някои хора не изпитват забележими симптоми в продължение на много години, докато не развият други проблеми поради възпаление. Хроничният гастрит води до изтъняване на стомашната лигавица и постепенно увеличаване на възпалителните клетки.

Остър гастрит - той се появява внезапно и продължава за по-кратки периоди от време, но може да причини тежки симптоми по време на активен епизод. Симптомите могат да идват и да си отиват в зависимост от различни фактори на начина на живот, които влияят на храносмилателната система.

Атрофичният гастрит - той е форма на хроничен гастрит, който причинява постепенна загуба на стомашни жлезисти клетки, които се заменят с чревна и фиброзна тъкан. Тъй като стомашната лигавица се променя, рискът от малабсорбция/дефицит на хранителни вещества и реакции на автоимунно разстройство се увеличава. Пациентите с хроничен атрофичен гастрит често имат ниско производство на стомашна киселина.

10 метода за по-разумно хранене, които да опитате още днес

Възможно е някои хора с гастрит да нямат никакви симптоми, но както острият, така и хроничният гастрит могат да причинят коремна болка, гадене, повръщане, а понякога и повдигане, подуване на корема, загуба на апетит и лошо храносмилане.

За да се предпазим от стомашни усложнения през есенния сезон, е добре да спазваме някои правила. Това ще ни помогне да избегнем неприятности или поне да облекчим състоянието си. Ето как да направим това:

Как да се предпазим от стомашни проблеми през есента

Прочети още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти