Какво е галангал

Какво е галангал
Снимка: Thinkstock

Английски: Galangal, galanga root, galingale, Siamese ginger
Руски: Галгант, Галангал, Калган
Немски: Galanga, Galgant, Großer Galgant, Siam-Ingwer
Френски: Souchet long, Souchet odorant, Galanga
Италиански: Galanga, Galanga maggiore
Други названия: аптечен корен

Галангал е много популярна подправка в цяла Югоизточна Азия и е особено типичен за тайландската кухня. Широко се използва в Малайзия, Индия, Индонезия, Камбоджа, Виетнам и Южен Китай – влиза в състава на китайската смес "five spice powder".

Използват се корените на многогодишно тревисто растение от семейството на джинджифила. Има три разновидности: Alpinia officinalis (малък корен), Alpinia Galanga (голям корен) и Alpinia chinensis (китайки корен ).

Родината му е о-в Хайнан (Китай). Отглежда се в Южен Китай, Тайланд, на о-в Ява (Индонезия). Галангалът е подправка ботанически близка с джинджифила, но не може да се приеме за негов заместител в кулинарията.

Названието му произлиза от арабското Khalanjan и китайското Liang-tiang ('mild ginger'). Латинското наименование е дадено в чест на Просперо Алпини (Prospero Alpini (1553-1617), италиански ботаник, категоризирал и описал екзотичното растение.

Европейците се запознават с галангала чрез гърците и римляните, които го получавали от арабските търговци. Коренът на галангала се е ценял не по-малко от този на джинджифила.

В средните векове е бил широко известен като лечебно средство. Отварата се е препоръчвала за укрепване на стомаха, срещу колики и за възбуждане на апетита .

За да се приготви подправката, корените на растението се обелват от външната кора, режат се на правоъгълни парчета с дължина 5-8 сантиметра и след това се сушат на слънце. Изсушените корени са с кафеникав цвят отвън и червено-оранжеви във вътрешността, благодарение на което лесно се различават от джинджифила.

Галангалът може да се използва в пресен вид или сушен. Пресния галангал има силен и свеж аромат и умерено пикантен вкус. В тайландската кухня често се добавя нарязан на парченца в супи (tom khaa), в съчетание с кокосово мляко. Нарязан на ситно се използва в ястията, приготвени чрез бързо запържване (stir-fries).

Смлян, влиза в състава на много видове къри пасти. Подобно на джинджифила, ароматът му се съчетава много добре с този на чесъна, куркумата, канелата, кокосовото мляко.

Сушеният и смлян галангал е доста по-пикантен от пресния и вкусът му се доближава до този на джинджифила. Освен смлян, сушеният се продава и на парченца, които след накисване в гореща вода се доближават до вкуса на пресния.

Съхранява се в херметически затворени съдове.

Рецепта с галангал може да намерите тук.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти