Как да подобриш паметта си само за 10 минути на ден

Може и да разглеждаме мисловната и физическата дейност като две отделни неща, но двете всъщност за взаимносвързани. Това потвърждава и проучване, проведено в Калифорнийския университет.

Според резултатите редовните физически упражнения могат да подобрят когнитивните функции. За да се възползваш от този ефект, е необходимо да отделяш ежедневно само 10 минути за „леки упражнения“, а за такива учените имат предвид „равнозначни на йога или тай чи“.

Докато все още не е ясно как точно физическата активност подобрява мисловните функции, учените твърдят, че тази дейност увеличава взаимодействието между хипокампа (корова гънка, част от мозъчното вещество) и участъците от мозъчната кора, свързани със спомените.

Според един от ръководителите на проекта – проф. Майкъл Яса, хипокампът е значим елемент за мисловната функция, засягаща спомените: „Хипокампът е важен за създаването на нови спомени. Той е и един от първите участъци от мозъка, които започват да се влошават с възрастта, и то в доста по-голяма степен при болестта Алцхаймер.”

Въпреки малкият мащаб на изследването, в което участват 36 лица, резултатите се разглеждат като обещаващи. Проф. Яса обяснява, че то е „изключително ценно за установяването на конкретно предписание към възрастните хора, което да забави мисловното влошаване.“

Не само йога и тай чи вършат работа, добавя Яса: „Дори малки почивки за разхождане могат да имат значителен ефект за подобряването на паметта и мисловната дейност.“ Затова си отделяй ежедневно 10 минути за движение – малко е, но здравето ти ще го оцени.

6 подправки за по-добра памет

Прочети още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти