Солта трябва да подобрява вкуса на храната, а не да се превръща в преобладаващ вкус. Освен това консумирането на големи количества сол няма да се отрази никак добре на здравето ви.
Ето няколко лесни начина как да намалите съдържанието на сол в храната, без да трябва да се лишавате изцяло от ценната подправка.
*Когато ще готвите боб, нахут, царевица или друга подобна култура от консерва е добре да изплакнете преди това в гевгир, тъй като храната от консервите е доста щедро осолена. Ако не ви се занимава с миене, може да го пропуснете, но в такъв случай не трябва да слагате допълнително сол в гозбата.
*Проверете подправките, които слагате в храната - много от тях имат добавено количество сол, което прави напълно излишно допълнителното осоляване на блюдото.
*Когато посолявате водата, за да заври по-бързо и да сложите в нея паста, картофи или нещо подобно, трябва да ограничите по-нататъшното добавяне на сол в яденето.
*Готовите сосове, които купувате от магазина, също съдържат високо количество сол. Вземете това под внимание и не добавяте излишна сол в салата или основното.
*Внимавайте с количествата печени ядки, които хапвате, тъй като те често са щедро насолени.