Как да комбинираме диетично картофите с другите храни

картофи
Снимка: Thinkstock

Картофите са основна храна на трапезата ни днес. Те са от едно семейство с патладжаните, доматите, чушките, тютюна, татула, петуниите. От ХVІ век започва тяхното пренасяне от платата на Андите към Европа, докато заемат трайното си място в нашето меню.

Всеки един представител на семейство картофови съдържа концентрация на алкалоиди, затова като хранителен продукт не са подходящи за хора с артрит и всякакви ставни заболявания, както и с дисбаланси в нервната система. При здравите хора тази ценна храна може спокойно да заеме мястото си на трапезата, стига да се съчетае правилно с останалите продукти.

картофи
Снимка: Thinkstock

Картофът е представител на въглехидратните храни. Знаем, че за разграждането им се изисква алкален храносмилателен сок. Това означава, че картофи не трябва да се смесват с храни, които изискват киселинен храносмилателен сок, а такива са белтъчините. Към тях се включват яйца, месо, сирена, млечни продукти и риба.

За съжаление, западната диета, към която се придържаме и ние, е построена на точно такива принципи на свързване на храните. Класика са блюда с месо и картофи или риба с картофи. Пържените картофки със сирене, любими на всички, също се оказват неподходящо ястие. Подобен тандем изобщо не е добър за храносмилането, защото със сигурност предизвиква ферментация в стомаха.
Не правете това, когато готвите картофи

Кои са добрите възможности сред останалите храни за съчетание с картофите?

Най-напред това са тези, които са от едно семейство с тях. Както и всички други, които принадлежат към въглехидратните храни. Важно е да се знае, че този тип храни могат да се комбинират помежду си, за разлика от белтъчините, за които правилото не важи. Затова хлябът, тестените изделия, оризът и зърнените култури, съчетани с картофи, не са лоша идея за едно ястие.

картофи
Снимка: Thinkstock

Все пак най-добрият приятел на картофите в една блюдо са зеленчуците. Те помагат на храносмилането, като дават важни ензими и минерали на организма.

Правило, което трябва да се запомни, е, че картофите са основен хранителен продукт, а зеленчуковата салата - вторична храна, тъй като плодовете и зеленчуците са двете групи храни, които не спадат към основните.

Съотношението в количеството трябва да бъде 30 процента за основен продукт и 70 процента за вторичен.

Плодовете не се ядат заедно с картофи, което правило важни и за всякакви други храни.

Правилата за готвене от учителя Петър Дънов

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти