Йога против ниско кръвно налягане

Светла Иванова
Снимка: Личен архив

Йогата може да пребори причините и да подейства благоприятно и на ниското кръвно налягане (хипотония), като го балансира. Йогийските упражнения подобряват кръвообращението и работата на нервната система, успокояват съзнанието и по този начин контролират и нормализират кръвното, независимо дали има склонност да е ниско или високо.

Трите най-полезни асани – стойка на глава, свещ и главоколянна поза са едни от най-ефикасните и за този проблем.

Освен тях, добре повлияват позите "скакалец", "супермен" и/или "лък". Изберете тези упражнения, които са според възможностите ви. Не ги правете при проблеми със сърцето, дискова херния и тежки заболявания или скорошни операции на коремните органи.

За да направите "скакалец", легнете по корем и поставете ръцете изпънати, с длани обърнати нагоре, надолу или в събрани юмруци (според това как ви е по-удобно) под тялото. Вдишвайки, повдигнете едновременно двата крака и задръжте за няколко вдишвания и издишвания. Това е поза "скакалец". Издишвайки, свалете краката на земята.

Ако направите упражнението с едновременно повдигане и на ръцете, вече сте в поза "супермен".

Ако това упражнение ви е лесно, преминете към "лък". Легнете отново по корем и хванете глезените. Вдишвайки, повдигнете главата и трупа, издърпвайки глезените нагоре. Поемете три пъти дълбоко въздух и издишвайки, се върнете в изходно положение.

Завършете с пълно йогийско дишане.

След това, направете и релаксация (себеотпускане).

Легнете по гръб и се опитайте да отпуснете всяка част от тялото ви. Започнете от пръстите на краката и стигнете до главата. Нормализирайте дишането. Ще ви помогне, ако си броите еднакви секунди за вдишване и издишване, например 4:4 секунди.

Следващият вторник очаквайте видео комплекс за това как да намалите напрежението и болките в гърба.

Пишете на Светла Иванова на edna@netinfo.bg.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти