Йога против косопад

Светла Иванова
Снимка: Личен архив

Edna приятелка, която скоро стана майка, ми се оплака от косопад и ме попита какви шампоани и маски съм ползвала след ражданията ми, за да спра този процес. Не можеше да приема таблетки, защото още кърмеше. Разбира се, косопадът не се появява само в резултат на раждане. Често причините за това са някои заболявания, но също и стрес, страх, безпокойство, тревожност и други състояния могат да доведат до него.

Днес ще ви предложа някои йога упражнения, които повлияват добре на скалпа. Точно тези, които бих препоръчала на добра приятелка.

Започнете с "алтернативното дишане". То създава невероятна хармония и равновесие между интелектуалната и емоционалната сфера. Редовното му изпълнение предпазва от евентуални психични разстройства – нервност, тревожност, раздразнителност и други. Точно поради тези му ефекти, е едно от най-добрите анти-стресови дихателни упражнения и затова съм се спряла на него.

Седнете по турски, в поза "лотос" или "полулотос". Разтворете дясната ръка и свийте показалеца и средния пръст. С палеца запушете дясната си ноздра, а с малкия и безименен пръст – лявата. Започваме:

1. Вдишвайте за 2 секунди през лявата ноздра, затваряйки дясната с палеца.
2. Задръжте дъха, затискайки и двете ноздри за 8 секунди.
3. Издишвайте през дясната ноздра, затискайки лявата с безименния и малкия пръст за 4 секунди.
4. Вдишайте през дясната ноздра за 2 секунди, затискайки лявата.
5. Задръжте дъх за 8 секунди, затваряйки двете ноздри.
6. Издишайте за 4 секунди през лявата ноздра, затискайки дясната с палеца.

Това е една серия. Направете три. Ако почувствате главозамайване, вдишайте и издишайте нормално няколко пъти между сериите или прекратете за малко практиката. 

След дишането преминете към стойка на глава. Ако ви е трудна, я изпълнявайте до етапа, който е според възможностите ви, или използвайте стена за упора и така ще се научите.

Използвайте тази техника на изпълнение като дишате нормално през цялото време:

1. Коленичете, преплетете пръстите на ръцете и ги поставете на пода със свити лакти, така че да се получи равностранен триъгълник.
2. Опрете тила в сключените на пода ръце.
3. Изправете коленете и повдигнете бедрата.
4. Без да свивате коленете, пристъпвайте напред, докато приближите стъпалата максимално до главата.
5. Свийте коленете към гърдите и повдигнете стъпалата от пода, изнасяйки бедрата назад. Задръжте в това положение, докато се почувствате стабилни. Когато се научите да пазите равновесие по този начин (може след няколко дни или дори месеци), изправете бавно краката нагоре.

В началото може да оттласквате краката в стена за опора или да помолите някой да ви придържа.

Задръжте в асаната, докато почувствате неудобство и усилие. Когато успеете да овладеете статично позата, се концентрирайте отначало върху отпускането на мускулите, а след това върху междувеждието. Излезте от позата в обратен ред. Ако изгубите равновесие, свийте крака и се претъркулете или се върнете назад.

След изпълнението на стойка на глава е много важно да не ставате веднага! Починете си, като отново коленичите и седнете на петите си. Поставете юмруците си един върху друг на пода и челото върху тях. Останете така поне 20 секунди.

Тази поза е истински извор на енергия и ползите от нея е трудно да се изброят изцяло. Представям я по темата, тъй като е една от най-полезните против косопад. Така е, защото усилва притока на кръв в главата и скалпа, от което зависи правилното хранене на косъма.

Не забравяйте, че асаната е противопоказна по време на менструация и бременност, при напреднала артериосклероза, повишено кръвно налягане, изменения на гръбначния стълб и глаукома, разстройство на жлезите с вътрешна секреция и възпалителни процеси в областта на главата.

Ако ви е изключително трудна, правете редовно следващите по-лесни асани. Няма да ви ги описвам подробно, защото многократно съм ги давала в други йога комплекси.

Това са:

Правете ги без напрежение, колкото можете!

Пишете на Светла Иванова на edna@netinfo.bg.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти