Философският плод

Философският плод
Снимка: Thinkstock

Смокините имат най-високото ниво на фибри сред всички останали плодове и зеленчуци. Една единствена изсушена смокиня осигурява два грама фибри: 20% от ежедневната препоръчителна консумация.

Проучвания, извършени през последните 10-15 години, показват, че фибрите в растителните храни са много важни за нормалното функциониране на храносмилателната система.

Известно е, че фибрите в храните подпомагат храносмилателната система, а също така спомагат за намаляване на риска от някои форми на рак.

Специалистите по хранене описват яденето на смокини като идеален начин за повишаване на консумацията на фибри.

Плодовете могат да се използват както пресни, така и сушени. С тях се приготвят вкусни сладкиши, десерти и сладка, освен това са идеална гарнитура за сладоледи и различни кремове.

Смокините били познати на хората още от дълбока древност. Смокиновото дърво е споменато и в Библията, но то било познато на човечеството много преди това.

В пирамидите в Гиза между 4000 и 5000 г. пр. Хр. са открити рисунки, изобразяващи богата смокинова реколта. В шумерски каменни надписи, датиращи от преди 2 500 г. пр. Хр., е документирано използването на древния плод както суров, така и сушен. Плодовете били сушени на слънце и използвани за храна в студените зимни месеци.

Древните гърци вярвали, че смокинята е плод, дарен им от богинята на плодородието Деметра. Елините полагали усърдни грижи за отглеждането дърветата и плодовете, тъй като за тях били божествени. Сладките смокини били основен хранителен продукт в Елада. И до днес страната се слави с вкусните си смокини. 

Смокините дори били наричани "философския плод", тъй като много писатели и философи ги описали в творбите си. Приемали ги дори и за символ на мъдростта.

Смокините също така били използвани за приготвянето на билкови отвари и сиропи, с които се лекували възпаления на гърлото и устната кухина, както и стомашни проблеми.

Гален, който се смята за един от бащите на медицината, смятал, че смокините са много важна храна за атлетите, тъй като им давали повече сила. Хипократ пък ги препоръчвал за лекуването на висока температура. Заради високото си съдържание на желязо, калций, витамини, малките плодчета са широко използвани от деца и възрастни.

В кулинарията смокините били използвани като подсладители вместо захар. Използването им днес по този начин продължава в Северна Америка, където плодовете са заместител на захарта при приготвянето на сладкиши и десерти.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти