Красота, но на каква цена? Ето защо гел лакът може да бъде много опасен

ф
Снимка: iStock

Гел ноктите са подложени на сериозни критики в момента и то не заради някаква промяна в модните тенденции в тази област, а заради много по-сериозна причина – съмнения в безопаснотта им.

Защо се случва това? Първо, проучване, публикувано от изследователи от Калифорнийския университет в Сан Диего, установи, че радиацията, излъчвана от UV лампите, които втвърдяват гел лака върху ноктите, води до причиняващи рак мутации в човешките клетки.

Дерматолозите освен това предупреждават, че все по-често им се случва да лекуват хора с алергични реакции към гел лак – твърдения, които правителството на Обединеното кралство прие толкова сериозно, че службата им за безопасност на продуктите стартира разследване. И така, колко точно трябва да сме разтревожени?

ф
Снимка: iStock

Гел лакът и алергичните реакции

Според д-р Дейдре Бъкли от Британската асоциация на дерматолозите има съобщения за падащи нокти, кожни обриви и дори, в по-редки случаи, затруднено дишане. Основната причина за тези реакции при някои хора е алергия към метакрилатни химикали, които се намират в гел лака за нокти и се използват за прилепването на формулата към нокътя. Изглежда най-проблематични са някои комплекти за гел лак в домашни условия, тъй като UV лампите не работят с всеки тип гел лак.

Лампите също трябва да са с правилния брой ватове (поне 36 вата) и дължина на вълната, за да втвърдят правилно гела, в противен случай тези химикали могат да проникнат в нокътното ни легло и околната кожа.

По-притеснителни са обаче потенциалните дългосрочни ефекти. Алергията към акрилати, които също се използват за направата на зъбни пломби и в хирургията, за смяна на стави, може да направи хората твърде чувствителни към тези съставки, за да им бъдат приложени тези процедури. 

ф
Снимка: iStock

Безопасни ли са UV лампите за гел лак?

UV лампите са често срещано приспособление в салоните за красота по целия свят. Те излъчват UVA светлина в спектър от 340-395 nm за фиксиране на гел лака. За сравнение – солариумите използват спектър от 280-400 nm и е категорично доказано, че са канцерогенни.

През годините се надигаха слухове, че UV лампите за нокти са потенциално вредни за кожата, но досега не бяха открити твърди научни доказателства, които да подкрепят тези теории.

Нека започнем с последното решение на Агенция за контрол на храните и лекарствата на САЩ. През 2017 г. агенцията класифицира UV лампите за гел нокти като „ниско рискови“ за развитие на рак на кожата. Агенцията не е променила позицията си (все още), но резултатите от проучването са повишили нивото на риска за мнозина.

Първото нещо, което проучването на Калифорнийския университет пък разкрива е, че UV лампите могат да убиват клетките. Само след 20 минути излагане на клетки от хора и мишки на UV лампа, 20% до 30% от тях умират. След три последователни 20-минутни сесии, 65% до 70% от клетките умират.

Това само може да ни покаже, че колкото по-често използваме UV лампи за нокти, толкова по-висока е степента на клетъчна смърт. Но това, което води до още по-голяма тревога за експертите, е увреждането на ДНК в останалите клетки, които са показали мутации, наблюдавани при пациенти с рак на кожата.

ф
Снимка: iStock

Д-р Офелия Верайч, консултант-дерматолог, обяснява, че въпреки че UVA лампите за нокти може да не са еквивалентни на това да седите на слънце без защита, „това проучване допълнително добавя доказателства, че UVA може също да увреди ДНК и да доведе до развитие на рак на кожата".

Личният лекар и естетик д-р Ахмед Ел Мунтасар също посочва потенциалната опасност от честото третиране на ноктите с гел. „Ракът на нокътното легло може да бъде много опасен, защото кръвоснабдяването на нокътното легло понякога се разпространява“, казва той. „Ако редовно си правите ноктите, невинаги ще можете да видите действителното нокътно легло, което означава, че ако имате някаква аномалия там, може да отнеме известно време, за да бъде открита.“ – добавя лекарят.

Трябва ли да спрем с гел лака?

Що се отнася до алергичните реакции към гел лак, все още се чакат резултатите от изследването. Но засега основният извод от това конкретно изследване е, че е по-добре да оставите лакирането с гел лак на професионалистите, а не да го правите с домашни комплекти.

Това, което е безспорно по-алармиращо обаче, са откритията, че многократното използване на UV лампи за нокти уврежда човешките клетки. Също така не може да се отрече, че щетите от излагане на ултравиолетови лъчи са кумулативни и че тялото ви не може да ги поправи.

ф
Снимка: iStock

„С натрупването на тези ДНК мутации рискът от развитие на меланом [рак на кожата] се увеличава“, казва д-р Верайч. Д-р Ел Мунтасар се съгласява и разделя риска по следния начин: „Всяко излагане на ултравиолетови лъчи причинява мутации, но винаги става въпрос за количеството излагане на ултравиолетови лъчи, което получавате. Така че, ако правите гел нокти с UV всеки път, когато искате да промените цвета на ноктите си, увеличавате риска от рак."

Но дори изследователите, които стоят зад тези наблюдения, предупреждават, че ще трябва да се проведе дългосрочно проучване, преди някой да може категорично да заяви, че UV лампите за гел маникюр водят до повишен риск от рак на кожата.

Естетичният лекар д-р Софи Шотър повтаря този съвет, но също така добавя: „За мен това засилва подозрението за нещо, което вече смятах за проблем. Това ме кара да осъзнавам повече необходимостта от вземане на допълнителни предпазни мерки [когато правя гел маникюр].“

Въпреки тревожната информация, за много дами добре поддържаният маникюр е не просто глезотия, а необходимост. Ако въпреки всичко държите да имате красиви нокти, то има няколко неща, които трябва да направите, за да се предпазите от вредното влияние на гел лака, а може също така да помислите и за няколко алтернативи. 

Повече за всичко това четете в галерията:

Как да се предпазим от вредното влияние на гел лака?

Прочети още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти