Електронните цигари също са вредни

По-малкото зло
Снимка: Thinkstock

Твърдението, че алтернативните никотинови продукти не влияят отрицателно на нашето здраве май никак не отговаря на истината, пише здраве.bg.

Въпреки че електронните цигари се считат за по-безопасния вариант от обикновените, те все пак увреждат здравето ни, като действат негативно на белите дробове. Това показват резултатите от ново изследване на Европейската общност по белодробни заболявания.

Електронните цигари са устройства, които доставят на организма никотин с помощта на парни изпарения, а не на дим. Те не се палят, но никотинът в тях все пак се извлича от тютюн. От години има дебат за безопасността и ефикасността на тези продукти, но липсват достатъчно научни доказателства, които да подкрепят някоя от двете тези.

Учените от университета в Атина си поставили за цел да изследват краткосрочните ефекти от употребата на електронни цигари и включили в проучването си както хора без здравословни проблеми, така и пушачи с и без налични белодробни болести.

Тестовете били проведени с мъже и жени, които никога не са пушили и с пушачи, част от които с нормална функция на белите дробове и такива с хронично белодробно заболяване – хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ) или астма.

Всяко от изследваните лица използвало електронна цигара в продължение на 10 минути, след което експертите отчели съпротивлението на дихателните им пътища с помощта на няколко метода.

Резултатите показали, че електронните цигари веднага увеличават съпротивлението на дихателните пътища. Даже при здравите индивиди (онези, които никога не били пушили) имало сериозно повишаване на въпросното съпротивление средно между 182% и 206%.

При пушачите това съпротивление също се покачило с близо 200%. Странно, но при хората с ХОББ или астма 10-минутната употреба на електронната цигара привидно не водела до незабавен негативен ефект върху съпротивата на дихателните пътища.

Проф. Кристина Грациу, един от авторите на изследването, коментира, че електронните цигари са по-безопасни от обикновените, но маркетинговите твърдения, че не вредят на белите дробове, не са верни.

Според специалистите са необходими още анализи за определянето на продължителния ефект от електронните цигари върху нашия организъм и дали текущите резултати са валидни и в по-дългосрочен план на тяхната употреба.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти