Егоист е човек, който не се грижи за себе си

Егоист е човек, който не се грижи за себе си
Снимка: netinfo

Илиaна Смилянова

Всеки от нас има естествената потребност да търси близост с хора – сродни души, с която да споделя радости и тъги, успехи и трудности, дни и нощи.

В това търсене обаче често забравяме, че човекът, с когото със сигурност ще прекараме целия си живот, от първия до последния си дъх, сме ние самите.

От началото до края на този си житейски път ние сме неизменно в собствената си (приятна или не) компания. И онова, което трябва да направим за себе си, можем да очакваме, но не и да получим от някой друг.  Именно тази връзка – със самия себе си, с душата, с личността, с тялото си, е жизнено важна.

Защото нейното качество предопределя качеството на връзките, които създаваме с другите, баланса между даване и получаване, в който участваме, дълбочината и ценността на обмена, който създаваме с всички останали.

Понякога, временно или трайно, по една или друга причина, ослепяваме за себе си и оглушаваме за вътрешния си глас. Тогава ожадняваме за внимание отвън, огладняваме за одобрение и потвърждение от другите на собствената ни значимост.

Стремим се непрестанно към нечия компания, обръщаме непрестанно темата и разговора към себе си и своите проблеми, търсим вниманието на другите и надценяваме значимостта, която имат за тях нашите истории и вълнения.

Настойчиво търсим слушатели, но самите ние забравяме да изслушваме. Забравяме ние да (си) обръщаме внимание. И така, нарушавайки баланса между даване и получаване, отдалечаваме другите от себе си. Бягайки от самотата, затъваме в нея.

Губим интереса на другите – защото самите ние преставаме да бъдем интересни на себе си. Преувеличаваме вълненията и нуждите си – защото вътрешно омаловажаваме себе си. И търсим отвън онова утвърждение и благост, които можем да получим само отвътре.

В целебната система на Цветята на Бах есенцията, която хармонизира това състояние, е Калуна, Heather.

Ето какво казва за нея Едуард Бах: „За онези, които винаги търсят и се нуждаят от нечия компания, тъй като им е необходимо да обсъждат собствените си дела с някой друг, без значение кой би бил той. Те са много нещастни, ако трябва да бъдат сами за определено време.”

Но трудностите в живота ни не са случайни или самоцелни – а предизвикателства за промяна, за придобиване на забравени и загърбени дарове, които всъщност носим със себе си. Нуждата от тази есенция показва, че е дошло време да пораснем – психически, емоционално.

Без да губим връзката с детето в себе си, надхвърляме капризите му и израстваме – първо в собствените си, а после и в чуждите очи. Наградата за приемане на това предизвикателство е дарът на зрялата връзка със себе си. Умението да общуваме пълноценно както с Душата си, така и с личността си. И с другите.

Проявяваме търпението, разбирането и подкрепата, които досега сме търсили само отвън. Откриваме умението да не надценяваме, но и да не подценяваме значимостта на проблемите – и своите, и чуждите. Придобиваме вълшебството да откриваме златната среда. И се научаваме да споделяме, помнейки, че можем да дарим само онова, което имаме.

Сериозни остри и хронични проблеми и заболявания изискват консултиране със специалист.

Останалите статии от поредицата Освободи себе си с Цветята на Бах можете да намерите ТУК.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти