Защо жените са по-често при доктора

От какво се оплаквате
Снимка: sxc.hu

Болшинството от жени се изстрелват при джипито и за най-безобидния проблем, докато мъжете могат да се превиват на две от болка, но посещението при лекаря "неволно" все да се пропуска.

Оказва се обаче, че по последни проучвания на Обществената здравна агенция в Барселона тази закономерност всъщност се дължи на факта, че дамите наистина боледуват повече от силния пол. Учените са установили, че на жените се "пада и честта" да бъдат спохождани от по-голям процент хронични заболявания като депресии, психични разстройства, артрит и мускулни болки.

В експеримента са участвали близо 30 хил. души от различни възрасти и страдащи от разнородни болести. Данните показват, че над 38% от представителките на нежния пол имат доста влошено здравословно състояние, а 26% от дамите пък заявяват, че техните хронични болежки значително нарушават нормалния им ритъм на живот. При мъжете цифрите са с близо 10% по-ниски и при двата показателя.

"Редица жени имат достъп до по-ниско качество на медицинско обслужване, защото мъжете като цяло печелят по-високи доходи, позволяващи им квалифицирана и надеждна здравна грижа. До голяма степен това се дължи и на социалното неравенство между двата пола, а също и на семейните отговорности около отглеждането на децата, които са в най-голяма тежест на майките", допълва д-р Давиде Малмуси, един от членовете на Обществената здравна агенция в Барселона.

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Мара Белчева - красивата българска поетеса
Известни

Мара Белчева - красивата българска поетеса

Битка за сърцето на една от най-красивите поетеси била причина...

Маршът на незадоволените жени
Свободно време

Маршът на незадоволените жени

Телата им са покрити с кожа, главата с косми, имат две очи...

8-те навика на щастливите хора
Свободно време

8-те навика на щастливите хора

Има много практични неща, които всяка от нас прави...

Абонамент