Да преборим кашлицата с йога

Светла Иванова
Снимка: Личен архив

Когато става въпрос за лечение на кашлица, дишането и тук ще ви е от полза, защото то проветрява белите дробове, отстранява слузта и тонизира целия организъм.

Уджай пранаяма е най-подходящото дихателно упражнение, когато имате кашлица.

Седнете удобно и дръжте гърба изправен. Издишайте напълно. Поемете бавно, равномерно и непрекъснато дъх през двете ноздри сякаш произвеждате звука „са“ – трябва да го чувате от собственото си дишане. След като напълните белите дробове догоре, задръжте дишането за 2-3 секунди и издишайте като леко затворите гласния отвор (епиглотоса), за да произведете този път придихателен звук „ха“.

Повторете 5-6 пъти като задържате дъха само при вдишване. Ако можете, дръжте очите си затворени за по-добър контрол. Може да правите това дишане по няколко пъти дневно дори в изправено или легнало положение. 

Най-подходящите йога асани против кашлица пък са:

В първата асана – наричана царица на всички останали, белите дробове сякаш се закаляват и придобиват сила, за да могат да устоят на всякакъв климат, което ни предпазва от простуди и кашлици. Научете се да правите „стойка на глава“ поетапно, на стена, и ще видите колко силен е ефектът ѝ върху цялото ви тяло и най-вече мозъкът, защото тя насочва директно чиста, здравословна кръв към главата.

В „свещ“ пък насочената кръв към гърлото увеличава циркулацията на здравословната кръв в тази област - около шията и гръдния кош и затова има успокояващ ефект срещу бронхити и дори хрема.

Ако предните две асани са ви трудни, на този етап не започвайте с тях. Разучавайте ги постепенно, но накарайте тялото да свикне с внезапното нахлуване на кръв към лицето като се наведете надолу с издишване. Останете така първоначално за две вдишвания и издишвания като бавно увеличавате времето до минута. Опитайте да поставите целите длани на пода или дори да прегърнете коленете след време. (както при втората снимка)

Друга полезна асана с подобен ефект е:

Вижте още по темата:

Трите най-полезни йога асани

Йога против настинка, простуда и вируси

Йога против ниско кръвно налягане

Как да преборим умората с йога

Най-добрите йога асани за плосък корем и тънка талия

Лесни упражнения за старт на деня

В официалния канал на Светла Иванова във Vbox7.com можете да откриете много полезни видеа за йога, подходящи и за изпълнение в домашни условия.

Пишете на Светла Иванова на edna@netinfo.bg.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти