Да поговорим за сиренето "Рокфор"

Годишно в световен мащаб се произвеждат 18 хиляди тона сирене "Рокфор"
Снимка: Thinkstock

Французите сами са дали определението за сиренето "Рокфор" – кралят на всички сирена. Това му название произлиза от една от най-често разказваните легенди във Франция.

Преди много години млад пастир пасял своите овце край ниските хълмове до малкото селце Рокфор сюр Сулзон. То било разположено на стръмен склон, осеян с множество пещери.

Слънцето било изпепеляващо и в опит да се скрие от него, младежът влязъл в една от пещерите. Там решил да похапне. Обядът му бил скромен – бучка овче сирене и къс ръжен хляб.

Точно преди да сложи залък в уста, момъкът застинал. Пред пещерата минала девойка, красива като видение от рая. Младият пастир станал като омагьосан и тръгнал след нея, оставяйки обяда си непокътнат, пише "Gotvach.bg".

След часове търсене, пастирът се примирил, че няма да открие девойката и се прибрал със стадото. Няколко дни по-късно, в нов опит да се приюти от изпепеляващите лъчи, той отново попаднал в същата пещера. И там открил чудно нещо – сиренето, което бил оставил, било претърпяло странна трансформация.

По цялата му повърхност се били появили странни отворчета, от които се подавала зеленикава плесен. Дълго се чудил момъкът, но накрая любопитството надделяло и той опитал парче от сиренето. За негова изненада то било с уникален вкус и неописуем аромат.

Смята се, че тази легенда за откриването на знаменитото френско синьо сирене "Рокфор" е на повече от 200 години. Тя е популяризирана от писателката Кристиан Бюрюкоа. Истина или не, факт е, че за това сирене споменава още древноримският учен Плиний Стари.

Това не са единствените запазени сведения за краля на сирената. Историческата хронография открива данни за него през 1411 година. Тогава френският крал Шарл VI, очарован от качествата на сиренето "Рокфор", предоставя на селяните от Рокфор сюр Сулзон изключителната привилегия за производството му.

През 1666 година пък, след множество злоупотреби, се издава специален декрет, в който се посочват множеството наказания, които грозят всеки, позволил си да използва нерегламентирано името "Рокфор" за пласиране на своето производство.

През 1925 година популярността и търсенето на сиренето "Рокфор" излизат извън пределите на Франция. То става първото сирене, получило най-престижния знак - AOC. (Appellation d'Origine Contrôlée – Знак за деклариран район и произход).

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Мара Белчева - красивата българска поетеса
Известни

Мара Белчева - красивата българска поетеса

Битка за сърцето на една от най-красивите поетеси била причина...

Маршът на незадоволените жени
Свободно време

Маршът на незадоволените жени

Телата им са покрити с кожа, главата с косми, имат две очи...

8-те навика на щастливите хора
Свободно време

8-те навика на щастливите хора

Има много практични неща, които всяка от нас прави...

Абонамент