Да отслабнем бавно, трайно и завинаги

Да отслабнем бавно, трайно и завинаги
Снимка: Thinkstock

Мария Николова

Д-р Маргарита Виткина е практикуващ специалист диетолог-ендокринолог, както и диетолог, консултиращ пациенти с наднормено тегло. Тя диагностицира и извършва лечение на заболяванията, свързани с жлезите с вътрешна секреция в човешкия организъм.

Срещнахме се с нея, за да поговорим за диабета и как да се предпазим от него, както и за диетите и здравословния начин за отслабване.

Вижте какво сподели д-р Виткина по темата за заболяването и неговите два типа, както и за затлъстяването, специално за Edna.bg:

- Вие консултирате множество хора, болни от диабет. Кои са основните причини това заболяване да се разпространява така обезпокоително бързо?

Д-р Виткина: В целия свят се наблюдава сериозно нарастване на пациентите, болни от диабет. Като заболелите от диабет тип 2 са много повече от заболелите от диабет тип 1.

От диабет тип 1 заболяват хора в млада детска възраст и причината е автоимунен процес, който унищожава панкреаса, докато диабет тип 2 не е свързан с абсолютна липса на инсулин, а с инсулинова резистентност и ключов фактор в развитието му е лошият начин на живот, липсата на физическа активност и затлъстяването.

Като под затлъстяване имаме предвид най-вече хора с повишена обиколка на талията. Стресовите професии също са рисков фактор за развитие на диабет.

Природата е направила така, че когато човек е застрашен, нивото на кръвната му захар трябва да се качи, за да може той да бяга и да се спасява. Така е било при първобитните хора. В съвременния свят се наблюдава следното – началникът идва, стресира те, нивото на кортизола се покачва, както и нивата на още 15 хормона, които активират кръвната захар, а човекът стои на бюрото и няма как да реагира на тази природна потребност.

И се получава така, че този полезен приспособителен механизъм се явява като нещо вредно. Това води до натрупване на мастна тъкан в областта на талията, защото тази захар се складира именно там. Когато човек яде обилно в периодите между основните хранения, инсулинът “прибира“ захарта под формата на мастна тъкан, ако тя не се изразходи чрез физическа активност.

- Какви съвети бихте дали на хората, които страдат от това заболяване?

Д-р Виткина: 90% от лечението на диабет тип 2 е в диетата и физическата активност. За превенцията от това заболяване трябва да се концентрираме също основно върху тези фактори. 10% е дялът на медикаментите, които карат панкреаса да произвежда инсулин.

Голяма част от диабетичните храни в магазините съдържат заместител на глюкозата, а именно фруктоза. В малки количества фруктозата не е вредна, но в големи може да доведе атеросклероза.

Когато има диабет, е важно плодовете да не се приемат като десерт, тъй като съдържат плодова захар. Полезно е плодът да се приема преди хранене и то в малко количество (до около 100 калории) – това е една средно голяма ябълка, портокал, малък банан, 7-8 зърна грозде. Това е количеството фруктоза, което се усвоява, без да се отделя инсулин и да качва кръвната захар.

Но най-важното, което винаги споделям на своите пациенти, е да се научим да се храним редовно, често, в неголеми количества, да приемаме достатъчно течности и да спортуваме.

- Как можем да отслабнем бавно, трайно и завинаги?

Д-р Виткина: Първо трябва да се въоръжим с търпение. Ако излишното тегло се свали бързо, има реален шанс от загуба на мускулна маса, костна тъкан, Важно е отслабването да става бавно, постепенно и да се редуцира единствено мастна тъкан.

Не бива да се предприемат диети с нисък калориен прием, например около 600-800 калории дневно. Подобен хранителен режим е безкрайно труден за спазване, тъй като организмът се изтощава по-лесно.

Много важен фактор за отслабването е закуската. Добре е тя да бъде най-обилното и богато хранене за деня. Нека изключим от менюто белия хляб, сладкишите, тестените изделия. Необходимо е да се правят поне 2 междинни хранения дневно, но те трябва да са или плод или салата със сирене или пилешко месо.

Поне 2 пъти седмично нека в менюто да се включва риба. За следобедна закуска най-подходящо пък е киселото мляко. То се обработва най-добре от организма именно следобед.

За вечеря трябва да се избягват въглехидратите – картофи, ориз. Най-добрият вариант за вечеря е пилешко или телешко месо с гарнитура салата.

И последно, но не на последно място – важно е да се пие много вода, поне 3 литра дневно. Чаят също е прекрасен начин за началото на деня, вместо кафе. Истината е, че всъщност кафето дехидратира тялото, така че за всяка изпита чаша кафе, трябва да изпиваме една чаша вода.

Медът също е една от най-хубавите храни – особено за хора, работещи умствен труд. По 3 лъжички мед сутрин дава енергия, насърчава умствената дейност и в такова количество не се превръща в мастна тъкан.

- Съвместими ли са думите “вкусна“ и “диета“?

Д-р Виткина: Важно е една диета да е вкусна. Ако накараме един човек да се храни по начин, който не му харесва, да си приготвя храна, която не обича, това гарантира неуспех. Този човек ще очаква с нетърпение края на диетата, за да се нахрани. И често пъти след края на подобен хранителен режим, резултатът е няколко килограма повече.

Храната трябва да е вкусна. Няма проблем да овкусяваме салатата си – със зехтин, сол, лимонов сок. Разбира се, в разумни количества.

Шоколадът, сладките храни – няма проблем да са част от менюто, но нека консумацията им да бъде умерена. Вместо цял шоколад, нека се насладим на вкуса на 2-3 блокчета.

Движението също може да бъде приятно. Човек трябва да открие коя физическа активност му харесва и да я практикува поне по 30 минути на ден – може да е йога, дълга интензивна разходка, плуване и т.н. Важно е постоянството.

*Прочетете още:

Интервю с диетогога доц. д-р Светослав Ханджиев за диетите, здравословния хранителен режим и начин на живот

Интервю с д-р Мария Николова за остеопорозата и необходимостта на организма от витамин Д

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти