Цветята на Бах: За подражанието и интуицията

Цветето Сerato (Зъбна трева; Цератостигма)
Снимка: kanashim.nl

Илиaна Смилянова

Всеки от нас има интуиция – вътрешен компас за вярната житейска посока, верен помощник при решаването на ежедневни и значими житейски въпроси.

Понякога обаче можем да загубим вяра в себе си, в своята преценка, да се объркаме и да станем зависими отвън – от изборите, мненията и решенията на другите.

Тогава си изневеряваме, оглушавайки за най-добрия ни съветник, за вътрешния ни глас, чрез който до нас достигат верните отговори, посланията на душата ни.

Едуард Бах създава лек за този вътрешен конфликт, използвайки енергията на цветето Сerato – Зъбна трева или Цератостигма.

Ето какво пише за него той:

„За онези, които се съмняват в своята способност да взимат решения и да преценяват правилно. Те непрекъснато искат съвет от другите и често се подвеждат.”

Родината на това цвете е Азия, Хималаите. То носи със себе си “източна” мъдрост и прозрение и нежно укрепва у нас връзката с източника на верните ни отговори.

Както всяка друга дарба и умение, интуицията се подхранва и развива или се пренебрегва и отслабва в зависимост от нашето отношение към нея, от вниманието, което ѝ отделяме, от усилията, които влагаме в нейното използване и развиване.

Споделянето с другите, търсенето на компетентен съвет от доверени, авторитетни личности често е важно и необходимо допълнително условие за взимане на правилно решение, за верен избор. Но никой и нищо не може да замести вътрешното ни знание, интуитивния ни усет за вярната посока, за верните отговори на въпросите ни – мъдрост, която надхвърля всякаква външна информация и която често усещаме като вътрешен импулс, хрумване, подтик за действие.

Склонността да пренебрегваме този си усет и сляпо да следваме чуждите съвети и избори ни прави несигурни, води ни в погрешна посока, отдалечава ни от пътя ни, от важния и нужен контакт с Висшия ни аз, който е най-добрият ни приятел и съветник.

Недостатъчната увереност в себе си, в правилността на изборите и решенията ни, оглушаването (буквално и преносно) за вътрешния ни глас е важен знак за промяна, за нужен обрат в отношението към себе си, за подхранване на доверието, което си гласуваме, на вниманието, което отделяме не само да учим себе си, но и да се учим от себе си.

За да можем да установим трайна и целебна връзка с вътрешния си учител, да се освободим от прекомерна зависимост от одобрение и потвърждение отвън, да си бъдем добри и верни съветници и да бъдем полезни и на своите събратя – чрез онова, което знаем, можем и правим.

И есенцията на Бах, получена от цветето Cerato, ни подпомага именно в това – да правим не верните или грешните, а своите стъпки.

Сериозни остри и хронични проблеми и заболявания изискват консултиране със специалист.

Прочети още:

Освободи себе си* с Цветята на Бах

Цветята на Бах: За паническия страх и геройската смелост

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти