Цветята на Бах: Виновен или свободен?

Pine, Бор
Снимка: Thinkstock

Илиaна Смилянова

Чувството за вина е една от основните причини за човешките (и не само) проблеми. Още от изгонването на прародителите ни Адам и Ева от Рая носим в себе си „спомена” за тяхното прегрешение и това клеймо, осъзнато или не, белязва безмилостно както онова, което правим, „без да искаме”, така и онова, което не си позволяваме, а го желаем от цялото си сърце.

А да правим неща, които не искаме, но „трябва”, особено когато са по силите ни, е един от неусетните начини бавно, но сигурно да се насилваме, да си изневеряваме и да се отдалечаваме от себе си и от същността си.

Вината е чувство, което е познато на всекиго. Като механизъм за управление тя е в основата на манипулацията, с която, съзнателно или не, дърпаме конците си един на друг и предем въжетата, с които обезсилваме сами себе си. И най-често тези въжета се наричат „Страх от наказание” и „Срам да бъда себе си”.

В определена степен вината е заразна. Тя се ражда или „прихваща” от загуба на самоуважение, от забрава или отричане на истинския ни, божествен произход. А зароденото веднъж обезлюбяване на себе си започва ежедневно да се подхранва от потиснат гняв, от неизразено отношение (особено отхвърляне, несъгласие) към човек или ситуация, от нарастващи съмнения в собствената (човешката) стойност и правота.

Цената на вината е много висока. За нея плащаме с нарастващи тъга, отчаяние,  с отдалечаване от любовта и радостта, със страх да бъдем себе си и свободно и смело да присъстваме и да действаме в своя живот. Заплащаме я със зависимости и обвързаности и същевременно със страх от истинско сближаване и свързване. С болест.

В целебната система Цветята на Бах чувството за вина е свързано с цветовете на Pine, Бор. Ето как представя нуждата от тази есенция Едуард Бах: „За онези, които се самообвиняват. Дори когато успяват, те считат, че биха могли да се справят още по-добре, и не са никога доволни от своите старания или резултати. Те работят много и страдат силно поради грешките, които си приписват. Дори когато грешките са допуснати от някой друг, те твърдят, че отговорността е тяхна.”

Същинската промяна отвътре започва тогава, когато се приемем и обикнем цялостно, без никакво изключение. Когато признаем и обикнем и грешките, и слабостите си, и чувството си за вина.

Да бъдем милостиви към себе си, да си простим за сторени и несторени неща и да се освободим от невидимите, но  тежки вериги на себеобвинението е дар, който никой друг не може да ни поднесе. Това е и начинът да възвърнем силата си, да отворим очите и сърцето си за любовта и да си спомним и да проявим своята святост. И този милосърден дар, рано или късно, се полага на всекиго. Защото, както казва С. Н. Лазарев,  „всички сме простени в миналото и спасени в бъдещето.”

Сериозни остри и хронични проблеми и заболявания изискват консултиране със специалист.

Прочети още за Цветята на Бах:

Освободи себе си* с Цветята на Бах

Цветята на Бах: За паническия страх и геройската смелост - цветето желтак

Цветята на Бах: За подражанието и интуицията - цветето цератостигма

Цветята на Бах: За фантазирането и реализирането на мечтите - цветето повет

Цветята на Бах: За самотата и сближаването - цветето хотония

Цветята на Бах: За отразената и собствената светлина - цветето лиственица

Цветята на Бах: За лъжата и смелостта да бъдеш себе си - цветето агримония

Цветята на Бах: За условната и безусловната любов - цветето цикория

Цветята на Бах: За ежедневието и смелостта на малките крачки - цветето мимулус

Цветята на Бах: За раздвоението и единението - цветето хрущялка

Цветята на Бах: За капана и даровете на миналото - цветето орлов нокът

Цветята на Бах: Не бързо, а навреме - цветето слабонога слабонога

Цветята на Бах: Пепеляшка или Кралица? - цветето червен кантарион

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти