Цветята на Бах: Пепеляшка или Кралица?

Червен кантарион
Снимка: Thinkstock

Илиaна Смилянова

Една от най-големите радости е да можем да бъдем в услуга, да служим на личното и на общото благо, да бъдем полезни.

Всеки от нас, осъзнато или не, е чувствителен към нуждите на околните, на ближния, и се стреми да му помогне.

Изразът „човек за човека е брат” е метафора само донякъде –  в голяма степен той буквално изразява истинското родство между нас.

Неслучайно обаче ние имаме граници помежду си (кожата ни, стените на дома ни, границите на града, на държавата, на континента ни) – всеки от нас съществува и като самостоятелна единица, за която е жизнено важно да е в хармония със себе си и със средата, която я заобикаля.

В рамките на своите лични граници всеки един от нас е пълноправен владетел на едно своеобразно уникално кралство. И право и дълг на всекиго е да умее добре да се грижи за това кралство – и за неговите поданици (идеи, представи, мисли, чувства, емоции, действия, органи и клетки).

Ако човек стане твърде услужлив към нуждите и желанията на околните, той успоредно с това започва, понякога неусетно, да подценява и да омаловажава себе си, да занемарява своите желания, нужди, потребности.

Започва да прилича на управник, който е свръх услужлив към съседните (чуждите) царства, но е недобър стопанин на онова, което  е поверено именно и само на него и което непосредствено зависи от неговите грижи –  собственото му царство.

Ето как Едуард Бах описва хора с такава постоянна или временна нагласа: „Мили, тихи, любезни хора, които са свръх загрижени да служат на другите. Те пресилват себе си в тези си старания. Това им желание така ги обзема, че стават по-скоро слуги, отколкото доброволни помощници. Тяхната доброта ги кара да правят повече, отколкото им се полага, и така те могат да пренебрегнат своята лична житейска задача.”

А да изпълним своята лична житейска задача, да открием и да сбъднем своето предназначение е от първостепенна важност – както за добруването на всекиго поотделно, така и за доброто на единното цяло. За целта е важно да опознаваме и да ценим себе си, да уважаваме и добре да опазваме границите (лимитите) си – от свръх чувствителност към чужди нагласи, желания и настроения, от свръх услужливост.

Границите ни (буквални и преносни) се пазят от двама „пазачи” с доста популярни имена: Единият се казва „Да”. А другият – „Не”. А пълните им имена са „Да, искам!” и „Не, не искам!”.

Важно и целебно е да развиваме умението си, освен искрено да се съгласяваме, искрено и да отказваме – и то именно под формата „не искам”, а не под завоалираните и по-удобни, но лъжовни „не мога” или още по-далечното от истината „не трябва”.

Желанието и решението да отстояваме себе си, да следваме своя път, да реализираме своите желания увеличават силата ни, жизнения ни имунитет, подхранват авторитета в собствените ни и в чуждите очи и ни правят полезни и служещи на нужното ниво. По нашия начин.

Но пътят към силата минава през отказа от безсилие. И ако искаме да служим, трябва да (се) откажем да слугуваме.

Сериозни остри и хронични проблеми и заболявания изискват консултиране със специалист.

Прочети още за Цветята на Бах:

Освободи себе си* с Цветята на Бах

Цветята на Бах: За паническия страх и геройската смелост - цветето желтак

Цветята на Бах: За подражанието и интуицията - цветето цератостигма

Цветята на Бах: За фантазирането и реализирането на мечтите - цветето повет

Цветята на Бах: За самотата и сближаването - цветето хотония

Цветята на Бах: За отразената и собствената светлина - цветето лиственица

Цветята на Бах: За лъжата и смелостта да бъдеш себе си - цветето агримония

Цветята на Бах: За условната и безусловната любов - цветето цикория

Цветята на Бах: За ежедневието и смелостта на малките крачки - цветето мимулус

Цветята на Бах: За раздвоението и единението - цветето хрущялка

Цветята на Бах: За капана и даровете на миналото - цветето орлов нокът

Цветята на Бах: Не бързо, а навреме - цветето слабонога слабонога

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти