Човек се пристрастява към какво ли не

Манията към сладоледа може да вгорчи живота ни
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Какво понякога води до превръщането на невинното увличане в маниакална зависимост науката все още не е установила със сигурност. Въпросителните остават много. Защо дори едно толкова полезно занимание като четенето на книги също може да се трансформира в патологична мания!? Какво остава тогава за тежките зависимости – от лекарствата например.

Група американски психолози, цитирани от медицинското издание "Psychology Today", са се опитали да съставят любопитна статистика на някои от най-странните зависимости, които се срещат сред нас човеците.

Зависимост от четене
Психиатрите в САЩ коментират, че все по-често се сблъскват с един от най-странните проблеми като нездравословната любов към четенето. Тази склонност може да доведе до заболявания на вътрешното ухо в резултат, на които човек изгубва способността си да се концентрира, у него се появява тревога, безпричинен страх и дори фобии. Зависимите от четенето хора престават да спят нормално, тъй като искат да прекарат с книгата цялото си време. Много от тях дори напускат работа.

Зависимост от загар
Въпреки противоречивите напоследък мнения, мнозина все още намират бронзовия тен за безусловно красив. Може и да е такъв, но когато е с мярка. Танорексията е т.нар. зависимост от загара. Натрапчивата потребност да стоиш на слънце, за да почернееш, кара хората да харчат всичките си пари за солариуми. От тази маниакалност най-често страдат младите жени. За тях обаче последствията от прекомерното увлечение по "изкуственото слънце" са също толкова вредни колкото и за всички останали.

Зависимост от лекарства
Известно е, че много от децата не обичат да бъдат третирани с лекарства и всячески се стараят да ги избегнат. При възрастните често въпросът стои по съвсем друг начин – някои от тях дотолкова свикват с медикаментите, че ги използват, дори когато няма нужда.

Зависимост от музика
Почти всички слушаме музика по цял ден – у дома, на улицата, на работа, в магазина. Уви, понякога подобна мания бързо започва да пречи на нормалния начин на живот както в работата, така и в личния живот.

Зависимост от сладолед
Едва ли ще се намерят много хора, които да кажат, че не се наслаждават на този леден десерт. Проблемът обаче е, че има такива, които могат да изядат практически неограничени количества от него. Тази хранителна аномалия след няколко години води до явни признаци на анемия.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти