Децата и технологиите могат да се разделят от време на време

Техниката дава на късо
Снимка: netinfo

Пределно ясно ни е, че родителската битка за ограничаване на времето, което детето прекарва пред телевизора или компютъра може би никога няма да приключи, но поне създайте стратегия, поограничаваща неговите извън технологични занимания.

Уви обаче, тази задача се усложнява с всеки изминал ден, защото навлизането на все по-примамливите изобретения от света на техниката не остава незабелязано от нашите малчугани, което автоматично означава още повече трудности ''във ваша полза''.

Телевизорът е в почивка
Почти всички сме зависими от телевизионния приемник, но отделете поне един ден в седмицата, през който да го изгасите по-рано (но това включва и вас като родители, разбира се), за да се отдадете на четене, разговори или игри (карти, Монополи, Не се сърди човече, асоциации, пъзели), в които да няма и помен от намесата на компютър. Ще видите колко забавно и освежаващо могат да подействат тези кратки технологични бягства.

Вечерен час
Създайте ясни и точни условия, с които да определите по колко часа на ден вашето дете ще прекарва пред компютъра или телевизора. Не е лесно, но всяка ''игра'' си има правила, които хлапето ви трябва да спазва.

Свободно пространство
Постарайте се да има една стая в дома ви, която е забранена за всякакви технологии. Кухнята (трапезарията) е добро предложение, защото е важно да разговаряте очи в очи, поне на вечеря с вашите близки, а не да си пишете текстови съобщения на масата през мобилните ви телефони.

Хайде всички навън
Използвайте свободното време, за да излезете извън дома. Има толкова различни занимания и спортове, с които може да разнообразите делника, без в тези начинания да участват каквито и да били технологични продукти. Бързи примери са разходките в парка, карането на колело, а съвсем скоро ще може да обуем зимните кънки или да се качим върху ските.

Пример за подражание
Покажете на вашия син или дъщеря, че и вие се ограничавате от удобствата на технологиите, когато това е възможно. Нека телевизорът и лаптопът във вашата спалня понякога също да бъдат изгасяни в замяна на четенето или сладкодумните семейни разговори.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти