Български учени създадоха салам против рак

Български учени създадоха салам против рак
Снимка: Thinkstock

Български учени създадоха салам, чиято консумацията съдейства за профилактиката на онкологични заболявания.

Саламът съдържа ликопен – веществото, което се съдържа в люспите на доматите и определя червения им цвят, предаде кореспондентът на ИТАР-ТАСС от София.

Изследователи от Университета за хранителни технологии в Пловдив си поставиха за цел да убедят производителите на месни изделия да не добавят вредни съставки за оцветяването на своите продукти.

"При производството на доматено пюре няма нужда да се изхвърлят люспите на доматите, защото те съдържат ликопен, който може да се извлече и използва в качеството си на естествен оцветител", заяви доцент Панталей Денев.

Според изводите на учените, ликопенът може да понижи вероятността от образуването на някои видове рак. Той също така е полезен за кожата и забавя нейното стареене.

Не е изключено в най-скоро време в България да се появят първите салами, полезни за здравето.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти