Био храната: честност и сигурност или измама и риск?

Какво изниква в главата ви, когато чуете думите “био храни”? Най-вероятно за вас те са синоним на здравословен начин на живот, храна без химикали, ГМО и добавки, по-здрав организъм и начин живот, който застрашава планетата ни по-малко.

В Холандия една българска студентка реши да потърси отговор.

Производителите и дистрибутoрите на еко храните споделят, чe органичната храна означава честност към човека, животните и природата. Производството ѝ отнема повече време, времето е пари и следователно тази храна е по-скъпа, но пък се счита по-полезна.

И тук е много правилно да се използва думата “счита”, защото се оказва, че всъщност няма научно доказателство, е този тип храна е по-полезна или дава някакви предимства на хората, които я консумират.

Да, в нея няма някои вредни добавки, но дали само това е нужно, за да няма риск за здравето ни - учените споделят, че отговорът на този въпрос предстои да бъде разгадан.

Да, био храните са свързани именно със стремежа на хората да живеят по-здравословно и да пазят както себе си, така и средата, в която живеят. “Био”, “органична”, “еко” - чистата храна има много имена, но според редица организации тя представлява следното:

“Отгледана без пестициди, обогатители на почви и други химикали, които да я предпазват от насекоми и слаб добив и е опакована и съхранявана по начин, който не влошава качествата й".

Или иначе казано - натуралната храна е храната такава, каквато са я консумирали прадядовците на нашите дядовци.

Почти всяка храна днес може да има претенциите да влезе в тази категория, но това прави ли я по-полезна от всичко останало? Има ли гаранция и доказателства, че органичната храна ще ни направи по-здрави?

Прочетете още:

Чудодейните билки, които всеки може да отглежда у дома

Тези 9 храни имат "магически" сили

Хинап – китайската фурма, която дарява младост

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти