Билката, която увеличава кърмата - жаблек

Билката, която увеличава кърмата - жаблек
Снимка: netinfo

Мнозина са чували за целебните свойства на билките, особено на тези, които се срещат в България. Те се използват масово във фармацията и в козметиката, но има и такива, които са познати само на опитните билкари, които знаят не само кога да ги берат, как да ги изсушават, но и как да ги използват.

Именно тези билки са сред най-ценните, защото останалите можете да ги срещнете във всеки специализиран магазин под формата на чайове или на подправки. Типичен пример за това е билката жаблек, наричана също конски ребра или диво салкъмче.

Билата жаблек не е сред често срещаните в България и расте главно из влажните места.

Може да бъде намерена по речните брегове, край каналите или из по-сенчестите гори, както и в изкопите. Ще я намерите или в такива райони от страната, или вече изсушена и готова за чай в билкарска аптека.

Лечебният жаблек цъфти от май до август. Разпространено из цялата страна докъм 1300 м надморска височина. Освен у нас се среща в Централна, Южна и Източна Европа.

Стръковете от лечебен жаблек съдържат 0,1-0.2% алкалоиди. От билката са изолирани флавоновият глюкозид галутеолин, който се хидролизира на глюкоза и лутеолин, дъбилни вещества, горчиви вещества, захари и др.

Ето какво е важно да знаете за нея и за какво да я използвате:

1. Жаблекът представлява многогодишно голо тревисто растение, която има разклонено стъбло. Той е от сем. Бобови, което се вижда по едрите гроздовидни съцветия. Има нежни лилавеникави цветове, които в някои случаи могат да бъдат и бели.

2. Използваемата част на жаблека са стръковете. Както при повечето растения, така и те трябва да се берат в момента, в който жаблекът е разцъфнал, а това става от юни до август.

3. Набраните стръкове жаблек трябва да се сушат на сенчесто място до пълното им изсъхване. След това стъбълцата се опаковат в книжни пликове и се съхраняват на проветриво и сенчесто място. Те ще продължат да имат зелен цвят, но ще са без миризма, а на вкус ще се леко горчиви.

4. Жаблекът е особено ефикасен за хората, страдащи от диабет, тъй като намалява съдържанието на кръвната захар. Освен това се използва и за увеличаване на кърмата при жени, които скоро са родили, но не произвеждат достатъчно количество такава.

5. Полезните свойства на жаблека се дължат на неговите алкалоиди.

6. Според повечето билкари жаблекът има и пикочогонно свойство и е полезен при грипни състояния и при възпаление на пикочните пътища.

7. Ако искате да си направите отвара от жаблек, трябва просто да залеете 2 с. л. от билката с 450 мл вряла вода и да я оставите така да кисне около 3 часа. След като я прецедите, е добре да приемате по 100 мл от течността 4 пъти на ден преди хранене.

Прочетете още за билките:

Жълтият кантарион

Вълшебни плодчета бъз

Какви са ползите на мурсалския чай

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти