Чаят, моят приятел

Чаят, моят приятел
Снимка: Thinkstock

Биляна Божилова

Горещ, ароматен чай – напитката, която ни топли и лекува в студените зимни дни, ободрява и освежава, помага да поддържаме добра форма и носи наслада за сетивата ни. Какви са особеностите на различните видове чай и как да се възползваме максимално от полезните им качества?

Целогодишно започвам деня си с чаша ободряващ чай, но в зимните месеци това мое предпочитание се превръща в постоянна страст. Страст, която задоволявам с огромни количества от безценната течност.

Резултатите са силен имунитет, крепко здраве и отлично състояние на духа. А ако намалите храната за сметка на няколко чаши чай, фигурата също ще ви се отблагодари с отлична форма.

Изборът на чай зависи от личните вкусови предпочитания, но безспорно има фаворити при търсене на определен ефект (отслабване, превенция срещу различни заболявания, ободряване и т.н.).

За производството на всички видове чай се използват листата на растението чай (Camellia sinensis), вечнозелен храст, който расте в Азия и в тропиците.

Начинът на обработка води до получаването на различните видове чай. Например, за да се получи черен чай, листата ферментират на влажно място, а за зeлен чай се обработват на пара и веднага след това се изсушават, за да се попречи на ферментацията им.

Представям ви моите три любими чая, които задължително присъстват в ежедневието ми:

Ърл грей за успешен старт на деня
Сигурна съм, че много от вас ще се изненадат, че ърл грей (от английски “earl grey” - „граф Грей“) не е сорт чай, а обикновен черен чай, напоен с аромат на бергамот. Бергамотовото масло отличава ърл грей от останалите черни чайове с освежаващ и тръпчив вкус.

Граф Грей е министър-председател на Великобритания в периода 1830 – 1834 година. Въпреки че по негово време е приет законът за премахване на робството в Британската империя, графът е по-популярен с кръстения на него чай.

Има няколко легенди за произхода на ърл грей, но според най-достоверната при свое посещение в Китай графът много харесал чая с бергамот, взел рецептата и я разпространил на Стария континент.

Приготвянето на ърл грей не е просто смесване на черен чай с бергамот. Истинският ърл грей се получава, като на връхните листа на чая с най-високо качество, т.нар.“orange pico”, се нанесе тънък слой масло от бергамот (Citrus Bergamia).

Освен че е перфектната утрешна напитка за ободряване, ърл грей намалява мастната тъкан и топи мазнините.

Зелен чай за дезинтоксикация и топ форма
Изпитан воин срещу излишните килограми, зеленият чай прочиства организма от токсините и ускорява изгарянето на мазнините. Както ви споменах по-горе, основната разлика при приготвянето на черен и зелен чай, е във ферментацията, но резултатът по отношение на полезните качества, определено е в полза на зеления чай – богат на катехини, флавоноиди и полифеноли, с по-малко теин и с по-деликатен вкус.

Зеленият чай предпазва от инфаркт, атеросклероза и рак на белите дробове.

Има трик в приготвянето на зелен чай за максимално запазване на полезните му качества. В една чаша се слагат 2 грама зелен чай, заливат се с равни количества студена и гореща вода, оставя се да престои 2 – 3 минути и се прецежда.

Мурсалски чай – планинското чудо
Макар че отдавна е разпространен в търговската мрежа, не пропускам случай при пътуване из Пирин и Родопите, да си донеса истински мурсалски чай. Една от най-полезните билки, растящи в България, е изследвана от японски учени и е популярна по света като „гръцки планински чай“, защото съседите ни са по-ориентирани в промотирането на местни блага и забележителности.

Мурсалският чай е отличен източник на флавоноиди, танини, етерични масла, феноли, микро- и макроелементи. Помага при кашлица, бронхит, бронхиална астма и грип. Предпазва от сърдечно-съдови, ракови и чернодробни заболявания. Мощен антиоксидант и имуностимулатор.

Дамите го предпочитат, защото забавя стареенето, а господата го благославят за чудотворните му свойства, довели до прозвището „българската виагра“.

Светлозелените стръкчета чай трябва да врят 5 минути на тих огън и божествената напитка е готова за консумация. Идеален е за успокояване вечер преди лягане.

Какъвто и чай да предпочитате, важното е да го пиете с наслада. Може да добавите мед и лимон за по-приятен вкус и укрепване на имунитета или ром за сгряване и добро настроение.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти