Защо бенките са полезни за здравето ни

Някои бенки, дори и изкуствени, са се превърнали в емблематични
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Последните изследвания на учени от лондонския университет "Кингс колидж" (King's College) показват, че хората, чиито тела са осеяни с повече бенки се радват на по-дълъг живот.

От друга страна разбира се, всички знаем, че точно те са изложени и на по-голям риск от рак на кожата, ако не се пазят от прекомерното излагане на слънце и ултравиолетови лъчи.

Новите проучвания разкриват, че мъжете и жените с повече бенки имат по-дълги теломери (така се наричат окончанията на нашите хромозоми). Едно нагледно сравнение за мястото на теломерите в хромозомата ги оприличава като накрайници на връзките за обувки, които предпазват структурата на ДНК от разрушаване. Въпросните теломери се скъсяват с възрастта, затова колкото по-дълги са те, толкова по-бавно остарява тялото ви.

Това е и причината хората с бенки да имат по-висока продължителност на живота. За да докажат това твърдение, британските експерти провели тестове при близо 900 двойки близнаци, като тези от тях, които имали над 100 бенки живеели средно с шест години повече от своите братя и сестри, притежаващи 25 или 30 бенки върху своето тяло.

"При индивидите с по-висок брой бенки се наблюдава забавено остаряване на органите, което определя и по-ниския процент на развитие на болести, свързани с напредването на възрастта", допълва британският дерматолог Вероник Батаи.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти