Бенките – опасност за живота или сексапил?

Бенките – опасност за живота или сексапил?
Снимка: Thinkstock

Д-р Христозов е практикуващ специалист дерматолог с над 20 години професионален опит. Основател е на първият за България частен дерматологичен център “Lege Artis. Въвежда лазерната епилация в България през 1999 година. Член е на Българския лекарски съюз, Българското дерматологично дружество, съосновател и член на УС на Сдружение частнопрактикуващи дерматовенеролози, член е на Европейска академия по дерматология и венерология (EADV), Американска академия по дерматология и венерология (AAD), Европейско дружество по лазерна дерматология (ESLD ). Той вярва, че красивата кожа е здравата кожа. 

Решихме да потърсим професионалното му мнение относно бенките – очарователни, но и криещи сериозна заплаха за здравето и дори живота ни. Ето какво сподели той по темата опасност за живота или сексапил са бенките.

Бенките представляват доброкачествени образувания в кожата на тялото и главата, които за съжаление, имат потенциал да се променят злокачествено. Всяка бенка може да се промени злокачествено в малигнен меланом, което да доведе до фатален изход, ако не се потърси лекарска помощ навреме. От друга страна малигненият меланом може да изглежда като „обикновена“ бенка дълго време, преди да се развие и да започна да дава разсейки.

Съществуват различни системи, които оценяват риска за злокачествена промяна на бенките. Някои от тях са предназначени за лекари, а други са по-опростени и са насочени към пациентите или неспециализираният медицински персонал. Всеки метод за оценка има своите предимства и недостатъци и нито един не е идеален. Обикновено крайното решение за премахване на бенка се взема от дерматолог, който притежава необходимите умения и апаратура за дерматоскопска оценка на съмнителната бенка.

От гледна точка на пациента, най-„работещият“ подход е да се консултира с дерматолог винаги, когато забележи промяна във формата, цвета, размера и релефа на съществуваща бенка или когато забележи поява на нова бенка, която еволюира във времето – расте и/или променя цвета и повърхността си.

Какво точно представлява процеса по премахване на бенка?

Ще започна с най-важното – единственото правилно от медицинска точка премахване на бенките е оперативното. Причината за това е проста – изрязаните тъкани не трябва да са увредени по никакъв начин, за да могат да се изследват адекватно в хистологичната лаборатория. Всички други варианти на отстраняване, които се свеждат до изгаряне с киселини (от „народни лечители“) или с апарат (електрокаутер или лазер), са абсолютно недопустими, поради липсата на хистологично изследване, което уточнява диагнозата.

Обемът на тъканите, които се премахват около съмнителната бенка, се определя от лекаря, който извършва манипулацията. При нискорискови бенки се премахва самата бенка, при рискови бенки се отстранява и около 5 мм здрава тъкан, а при съмнение за злокачествена промяна се премахват тъкани на около 10 мм от видимата част на бенката. Задължително е след манипулацията всички изрязани тъкани да се изпратят в хистологична лаборатория за оценка и диагноза.

Обикновено този вид манипулации са амбулаторни – извършват се с местна упойка в манипулационните на лекарските кабинети, продължават между 20 минути и 1 час и не изискват престой в болница. Усещанията при манипулацията зависят от уменията на лекаря и най-често се свеждат до леко пощипване по време на поставянето на местната упойка.

Белезите, които остават след процедурата зависят от местоположението на бенката (деколтето и раменете са рискови области за навдигнати белези), уменията на лекаря и големината на бенката.

Повечето от белезите се повлияват отлично от лазерна терапия.

В случаите, когато белезите са навдигнати, е необходимо първоначално да се инжектира лекарство, което да ги изравни с нивото на кожата, след което се обработват с лазер.

Често пациентите идват при мен с молбата за премахване на бенките „…по някакъв съвременен метод – с лазер или друга машина.“ Ще повторя, защото е изключително важно - премахването на бенки с лазер е абсолютно погрешно от медицинска гледна точка, поради невъзможността да се направи хистологично изследване, което да отговори на най-важните въпроси: Дали премахнатата бенка е била доброкачествена или не. Отстранена ли е напълно бенката или не.

Хубаво е да се знае, че за съжаление, съществуват и случаи на злокачествена промяна на бенките след лазерна епилация, когато не са взети необходимите предпазни мерки.

Как да предпазим бенките от слънцето и опасно ли е то за тях?

Основната грижа за бенките съвпада с правилната грижа за кожата изобщо. Основното е да не се допуска слънчево изгаряне, особено през детската възраст. Всяко слънчево изгаряне, придружено от излющване и/или поява на мехури увеличава риска от злокачествена промяна на съществуващите бенки или поява на нови. Важно е да се знае и, че увреждането от ултравиолетовите лъчи (от слънце или солариум) се натрупва с годините, като колкото по-светла е кожата на човек, толкова по-малко трябва да се излага на слънце.

От друга страна употребата на фотозащитни кремове внушава една измамна сигурност. Всъщност фотозащитните кремове се различават значително по качеството на изработка и защитата, която осигуряват, но това е дълга тема (за отделна статия). Правилно е кожата да се защитава и чрез други средства – носене на подходящо облекло с тъмни цветове и плътна материя, носене на шапки, избягване на излагането на слънце между 11.00 и 17.00 през деня и т.н.

В заключение

Образуванията по кожата са разнообразни като вид и значимост за здравето. Понякога, дори за нас, дерматолозите, въпреки опита и техниката с която разполагаме е трудно да поставим диагноза и да вземем решение за терапия. Премахването на „брадавици“, бенки и други „безобидни“ кожни образувания може да бъде изключително опасно за живота, когато се прави от неспециалисти или без точна диагноза, потвърдена от хистологично изследване.

Опасната бенка е „различната“ бенка. Когато една бенка се различава от останалите по форма, размер, цвят, еволюция е твърде вероятно да бъде проблемна и трябва веднага да бъде консултирана със специалист.

Премахването на съмнителна бенка по правилен от медицинска гледна точка начин може да бъде животоспасяващо, в най-лошия случай ненужно, но никога опасно. От друга страна бездействието при поява на злокачествена бенка може да струва живота на човек.

Прочетете още:

Всеки тип кожа изисква различни грижи
Как да се справим с пигментните петна по кожата
Кажи ми каква е кожата ти, за да те посъветвам как да я предпазиш

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Оферти