Алкална диета: Как да изглеждате винаги млади

алкална диета
Снимка: iStock

Виктория Бекъм от няколко години се храни по алкалната диета, написана от известния лондонски готвач и диетолог Наташа Корет и диетологът Вики Едсън.  

Книгата им съдържа красиви снимки и рецепти, както и общи препоръки за „нов начин на живот“, в който се дава предпочитание на храни, които при попадане в тялото ни стават алкални (има и киселинни храни). 

алкална диета
Снимка: iStock

Счита се, че тялото функционира оптимално, ако се поддържа алкално-киселинното равновесие (нивото на pH на кръвта обикновено трябва да бъде между 7,35 и 7,45). Ако нивото на киселинност на кръвта е по-високо, метаболитните процеси могат да бъдат нарушени: храната се усвоява по-трудно, възниква дефицит на минерали и микроелементи (калий, магнезий, калций, натрий), натрупват се мазнини, имунитетът намалява, състоянието на косата и кожата се влошава, както и нивото на енергия.  

Подобни неразположения могат да възникнат, когато алкалите се повишат, но това се случва изключително рядко - повечето храни, които ядем днес, са киселиннообразуващи.  

алкална диета
Снимка: iStock

Като цяло забранената храна в тази диета е всяка от животински произход (месо, птици, риба - с изключение на пъстърва и сьомга, морски дарове, мляко, сирене, яйца), мед, всичко, което е направено от брашно, бял ориз, гъби, кетчуп, горчица, изкуствени подсладители, сладкиши, кафе, газирани напитки, черен чай и почти всякакъв алкохол.

Алкалните храни са зеленчуци, плодове, включително тези с кисел вкус - кисели ябълки и ябълков оцет, лимон, лайм, домати, грейпфрут, нар, суров спанак, ядки, водорасли, зеленчуци , зърнени храни (предимно овесени ядки, елда, просо и киноа), банани, стафиди и други сушени плодове, пресен джинджифил, кокосово и бадемово мляко, зехтин, кокосово и ленено масло, масло от гроздови семки, авокадо.  

алкална диета
Снимка: iStock

„Маниаци“ като Виктория Бекъм вярват, че ежедневната диета трябва да се състои от 80% алкални храни и само 20% киселинно образуващи такива. 

Но повечето консултанти казват, че ако 2/3 от храната ви е подходящата, това е повече от достатъчно. Не всички диетолози обаче смятат алкалната диета за панацея. Така например не е доказано доколко средата в стомаха влияе на общия киселинно-алкален баланс.  

„Окислителните процеси в тялото протичат постоянно - така сме устроени“ - казва Ирина Турчинская, диетолог в здравен център - ,,Притежаваме огромен брой защитни механизми, които независимо поддържат киселинно-алкалния баланс. Следователно, ясното пристрастие към алкализацията може да бъде вредно. От друга страна, ако активно отслабвате, в кръвта се образуват много отпадъчни продукти и алкалните храни могат да насърчат допълнителна детоксикация” 

алкална диета
Снимка: iStock

Полезно е също така да се пие половин литър топла йонизирана алкална вода на празен стомах - лесно се получава с алкални филтри. Най-добрите са японските. Но като цяло е добре, когато диетата се състои от 50% въглехидрати, 25% протеини и 25% мазнини - това съотношение е златното правило на храненето. Всякакви изкривявания могат да бъдат вредни за здравето. 

Ел Макферсън боготвори алкална диета. Тя обожава спанак, като също яде цвекло с козе сирене (това не е алкален продукт, но има слаби киселинни свойства), дива сьомга. Позволява си само една доза еспресо (кафето е много кисел продукт) сутрин.  

алкална диета
Снимка: iStock

В чест на 50-годишнината си тя, заедно с личния си диетолог, Симон Лобшер, дори разработиха и пуснаха добавка за красота с алкализиращ ефект. Новият продукт съдържа 45 съставки (китайски билки, храносмилателни ензими, минерали, витамини), които подпомагат функционирането на 11 важни метаболитни системи на тялото – особено хормонална и храносмилателна. 

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти