Ако искаме да сме по-младолики

Крушата съдържа голямо количество плодова захар, калий, натрий, магнезий, желязо и фосфор, а само в Европа се отглеждат над 5000 сорта круши
Снимка: Thinkstock

Доскоро се приемаше, че микроелементът бор е маловажен за човека. Нови изследвания в тази област обаче показват, че той участва предимно в транспортните процеси на клетките, действайки като пазач на техните мембрани.

В природата той се среща предимно в съединения с други вещества, най-вече с витамини от група В или с витамин С.

Борът спира или пропуска различни йони, стремящи се да влязат в клетъчното пространство. Този микроелемент е нужен за правилното функциониране на имунната система и мозъка.

Клинични тестове показват, че дори минимален недостиг на бор води до липса на концентрация и нарушения във вестибуларния апарат.

Синтеза на половите хормони – естроген и тестостерон се извършва именно с помощта на микроелемента бор. Когато е в нормални за организма количества, той има способността да забавя хормоналното изчерпване в критическата възраст, както при жената, така и при мъжа.

Също така е установено, че спира бързото износване на ставните хрущяли. Той ги предпазва от разграждащото действие на вещество, чието количество се увеличава с възрастта, пише "Gotvach.bg".

За костите най-важен е калцият. За да бъде съхранен обаче, му е нужен микроелементът бор.

Учените все още не могат да установят какво количество от него е нужно на човек дневно. Предполага се, че дозата е около 1-3 мг дневно. При подобен прием застаряващият организъм е защитен от артрити и други ставни заболявания.

От друга страна обаче прекомерният прием на бор носи опасност от главоболие, диария и различни по тежест бъбречни увреждания.

Поради тази причина всички хранителни добавки с бор, медикаменти за вътрешно приемане, както и очни капки или дерматологични мехлеми, в които той се съдържа, трябва да се прилагат под строг лекарски контрол.

Най-лесният и приятен прием на микроелемента бор е чрез храните, в които се съдържа. Най-големи количества се срещат в крушите. Следват ги соя, бадеми, скариди, стафиди, фурми и сливи.

Освен това трябва да се знае, че злоупотребата с водка, ликьор и други концентрати води до загуба на бор от организма.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти