Плодовете и зеленчуците се промениха към по-лошо

А бяхме полезни
Снимка: netinfo

Зеленчуците и плодовете ''се радват'' на все повече вредни вещества и все по-малко полезни съставки в своята структура. Това твърди с пълна сила американският учен Доналд Дейвис, който е биохимик от Университета в Остин, щата Тексас.

Според направените от него анализи в шест от 13-те най важни хранителни вещества, които се съдържат в плодовете и зеленчуците, количеството е намаляло значително.
Така например днешните реколти съдържат до 38% по-малко протеини, калций, витамин С, фосфор, желязо и рибофлавин (витамин В2), сравнени с културите от минали десетилетия.

Доналд Дейвис разяснява, че като във всяка конкурентна индустрия, фермерите се стремят да увеличат печалбите си, а това води до използване на нови технологии за увеличаване на производството.

''На фермерите им се плаща на килограм продукция, а не според броя на хранителните вещества. Бързо израсналите плодове нямат достатъчно време да се развият и да образуват веществата, абсорбирайки ги от слънцето и почвата. Наистина външният им вид е безупречен, но вкусът и хранителните им качества никак не отговарят на тези критерии'', казва Дейвис.

Въпреки че той не е доволен от резултатите на собственото си изследване, биохимикът продължава да препоръчва консумацията на плодове и зеленчуци.

''Макар количеството на хранителните вещества да е по-оскъдно, плодовете и зеленчуците си остават най-богатият източник на важни за организма елементи и са далеч по-добър избор от преработените храни, захарта и мазнините'', допълва експертът.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти