3 ползи от колагена за твоето тяло

жена красота
Снимка: Istock

Колагенът е най-широкоразпространеният протеин в човешкото тяло. На практика това е един от основните ни градивни елементи, който поддържа еластичността на кожата, грижи се за здравината на костите и мускулите, защитава органите и осигурява структурата на ставите и сухожилията.

Добрата новина е, че тялото произвежда колаген непрекъснато, но лошата е, че с напредването на годините този процес се забавя. А тютюнопушенето, излагането на слънце и нездравословната диета допълнително забавят естественото производство на протеина.

Още по-добрата новина обаче е, че може да подпомогнете организма си с колаген под формата на хранителна добавка. Ето и какви са ползите, на които ще се насладите, ако започнете прием на този така ценен белтък:

По-гладка кожа

Колагенът стимулира обновяването на кожата, за да бъде тя по-жизнена и сияйна. С напредване на възрастта и намаляване на производството на този незаменим протеин обаче могат да се появят фини линии и сухота. Проучване, публикувано през 2014 година, разкрива, че жените, които приемат колагенов хидролизат под формата на хранителна добавка, показват подобрение в еластичността на кожата в рамките на четири седмици, а след още четири седмици - и намаляване на бръчките.

жена красота
Снимка: Istock

Оформено тяло

Колагенът е основен компонент на мускулната тъкан. Освен това той съдържа във висока концентрация глицин - аминокиселина, участваща в синтеза на креатин. Това означава, че колагенът може да осигури на мускулите необходимото “гориво” за качествена тренировка и да ви помогне да изгорите повече мазнини. 

Колагенът също така може да спомогне и за заглаждане на упорития целулит. През 2015 година е проведено проучване върху 105 жени на възраст от 24 до 50 години, които приемат колагенови пептиди в продължение на шест месеца. Резултатите са категорични и показват ясно подобрение на структурата и гладкостта на кожата.

жена красота
Снимка: iStock

Здрави стави

С напредване на възрастта хрущялът отслабва и може да започнете да усещате скованост и болки в ставите. Редица проучвания сочат, че увеличаването на приема на колаген действа в посока намаляване на тези симптоми. Съветваме ви да започнете с профилактиката отрано, като подберете хранителна добавка, която съчетава високо съдържание на колаген с добавени минерали, витамини, хиалуронова киселина и алантоин, като например Helixcolag+.

Не забравяйте, че красотата идва отвътре, затова е важно всеки ден да я подхранваме с необходимите ѝ ценни вещества. Грижете се за тялото си с любов и внимание, за да ви се отблагодари то със здраве и жизненост.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти