Днешните новородени стават все по-големи като размери

Защо се раждат все по-едри бебета
Снимка: netinfo

Според учени на университета в Минесота бебетата се раждат с един килограм по-тежки и четири сантиметра по-дълги в сравнение с децата, родени само преди няколко десетилетия. Освен това експертите са на мнение, че показателите за ръст и тегло са се увеличили и при майките.

Проучването е било публикувано в американското издание The Journal of Pediatrics и се позовава на данни преди 1929-та, показващи, че повечето деца, появили се на бял свят преди тази година, са доста по-дребни от хлапетата, които са родени след 1970-та.

"Ако едно бебе е било смятано за едро през 30-те години на миналия век, то в днешно време, неговите размери биха били съвсем нормални", допълва Елън Демерат, един от професорите на университета в Минесота.

Тя разкрива още, че до една годинка ръстовите и телесни параметри на бебетата, независимо кога са родени, се уеднаквяват, което се дължи на по-бързото порастване на тези мъници, които са били с по-малки килограми и дължина при раждането.

В хода на изследването били наблюдавани 620 бебета до 3-годишна възраст от различни прослойки на обществото.

Майките също са увеличили телесния си индекс, ставайки по-тежки с течение на годините. Така например между 1930-та и 1949-та само 18% от жените, дали живот, са били пълни, докато в периода от 1990-та до 2008-ма този процент е скочил до 48.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти