Защо боледуват децата в детските градини

Защо боледуват децата в детските градини
Снимка: Thinkstock

С настъпването на есента идват трудни времена за много родители – децата тръгват на детски градини и ясли, а това означава болести, отсъствия на майката от работа и недоволни погледи на шефове и колеги...

Наистина децата в колектив боледуват доста по-често от домашно отглежданите и това е нормално. Едно дете, отглеждано в сравнително стерилна семейна среда (3-4човека), изведнъж попада сред 30 хлапета, някои от които са с хрема, други покашлят, трети имат пъпки...

На всичко отгоре една жена се грижи за всички, повечето от които без никакви навици. И се започва с безкрайните болести. Адаптацията обикновено е около 3 месеца, след което нещата се подобряват. За успокоение на притеснените родители трябва да се каже, че болестите в ранната детска възраст карат имунната система да работи на пълни обороти и обикновено често боледуващите в детска възраст след това стават здрави възрастни.

Може би затова в т.нар. “цивилизовани страни” болните деца не се спират от детска градина, отсъстват само първите дни, когато температурата е много висока.

Но защо при едни и същи условия някои деца боледуват, а други не?

Колкото и да отдаваме значение на наследствения фактор и състоянието на имунната система, трябва да се признае, че начинът на отглеждането на детето играе съществена роля.

Изнежените, претопляните, незакалените, неправилно хранените (предимно с лакомства) трудно оцеляват в детската градина. Техните родители обикновено изискват от лекаря да им изпише вълшебното хапче за имунната система, тоест още химия за и без това болнавия организъм.

Не се хвърляйте слепешката към хранителните добавки, обещаващи чудеса, всички те са с претенции за "натурални”, "био”, но истината е, че те не са лекарства, не са минали през клинични изпитания, не се контролират и в крайна сметка не се знае какво има в тях.

Колкото до витамините - не разчитайте на аптеката, истинските са единствено в плодовете и зеленчуците. Чаша прясно изцеден сок или 2-3 плода добавят необходимите витамини за деня.

Вярно е, че причината за болестите в детските колективи основно са вирусите, които лесно се разпространяват сред многото деца. Но често забравяме и друго важно нещо – емоционалното състояние на децата.

Научно е доказано, че щастливите хора по-рядко боледуват. А децата, които за първи път посещават детско заведение, са под силен стрес – откъсване от домашната среда, сработване с колектива, режим, непознат за тях, нови навици, дисциплина.

Някои изживяват истинска драма, смятат, че са изоставени от родителите. Факт е, че децата, които ходят на детска ясла с нежелание, боледуват повече, отколкото тези, които с удоволствие посещават детското заведение.

Затова малките трябва да се подготвят, отчитайки индивидуалните им особености. Заведете детето предварително да огледа помещенията в детската градина, да се запознае с учителките, добре е, ако има някое познато детенце в групата за кураж.

Ако раздялата с родителите е трудна, в началото може да пускате малкото само за няколко часа. И в никакъв случай не показвайте притесненията си пред детето, то ще си мисли, че става нещо нередно и още повече ще се стресира.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти