Заниманията с пластилин са полезни за развитието на децата

Заниманията с пластилин са полезни за развитието на децата
Снимка: Thinkstock

Моделирането има много предимства и е от голяма полза за децата според  възпитатели и психолози. То дава широк спектър от творчески възможности. От една страна, те развиват въображението и артистичните заложби, от друга страна пластилина и глината влияят върху силата и координацията на ръцете им.

Ето защо, децата трябва да се запознаят с този интересен материал, като това може да започне от навършването на 2-3 годинки. В допълнение към учебния процес, игрите с пластилин развиват познавателните способности - внимание, памет, изразяване, творческо мислене, развиване на нови умения и подобряване на съществуващите такива. Освен изброените по-горе ползи, работата с пастилин крие още много предимства за развитието на вашето дете.

• Развива личностни качества

Работата с пластилин учи на търпение и точност, стимулира въображението на децата. В същото време, това е много забавно  хоби, което детето може да практикува както самостоятелно, така и с родителите, по-голям брат, сестра или баба.

• Развитие на фини двигателни умения

Пластилинът е изключително полезен за развитието на фината моторика на ръката на детето. Фина моторика са тези умения, които ни позволяват да работим с малки, фини обекти, както и да рисуваме, чертаем и пишем. Защо това е важно? Фактът, че развитието на фините двигателни умения и езиковото развитие са тясно свързани. Движенията, както и правилните, точни и изразителни звуци, са зависими един от друг. От това следва, че колкото по-висока е физическа активност, толкова по-добре се развива и речта.

• Развитие на пространствено мислене

Изграждането и проектирането са  много важни упражнения за  детето, което развива творческото и пространствено мислене, концепцията на цвета, формата на обектите. В допълнение към всичко това, моделирането (не непременно от пластелин) има благоприятен ефект върху нервната система.

• Дава широк спектър от творчески възможности

Поради пластичността на материала, от него може да бъде изработено всичко - от малки сладки животни до цели домове. Богатата цветова гама позволява напълно реализирането на всяка една идея.

• Безопасен е
Може да се каже, че благодарение на текстурата, която има, пластилина е един от най-безопасните материали за творчеството на децата. Той не цапа и няма токсично действие. При работа с него не е необходимо използването на остри ножици, ножчета или други предмети, които могат да причинят нараняване.

Какъв вид пластилин е по-добре да изберем?

Когато купувате пластилин, той трябва да бъде нито прекалено твърд, нито много мек и еластичен. Ако залепва за  ръцете, ще бъде трудно да се работи с него. Можете да  използвате както купен, така и домашно направен пластилин, при това в количества,  достатъчни на децата да сътворят цял приказен град.

Ето и рецептата:

1 чаша брашно
2 пакета лимонтозу
1/4 чаша сол
1 чаша вода
1 лъжица олио
2 Step-чета , за цвят и аромат

Продуктите се смесват бъркат на слаб огън докато се сгъсти. Поръсва с още малко брашно, за да се отдели от съда. Добавя се по-малко брашно, докато престане да лепне и заприлича на пластилин. Съхранява се в кутия или плик, за да не изсъхва.
Ако с течение на времето детето покаже желание и умение в работата с пластилин, можете да включите и други материали, като например солено тесто или полимерна глина, за да се запазят изваяните фигурки по-дълго.

Опитайте и вие – тези творчески занимания ще осигурят гарантирано забавление за цялото семейство!

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти