Захарта разболява децата

Захарта разболява децата
Снимка: netinfo

Захарта е наричана "бялата отрова" на човечеството. Отдавна е известно, че прекомерната й употреба води до затлъстяване, диабет, кариеси и т.н.

Въпреки това, не можем без да си "подсладим живота", сладките изкушения са особено любими и на децата. Всъщност, въглехидратите и в частност захарта, не трябва да се анатемосва, тя е необходима за растежа на малките, снабдява детския организъм с енергия за жизнените процеси.

Въпросът е в дозата. Природата се е погрижила да има достатъчно източници за тази енергия – сладките плодове, картофите, ориза, боба, зърнените култури, от които се прави хляб. Тяхната консумация е напълно достатъчна, за да задоволи нуждите на тялото от въглехидрати.

Само дето децата не признават природните сладости. Те предпочитат да похапват шоколад, сладкиши, вафли, бонбони, често без мярка. И резултатите са налице.

Броят на болните от диабет деца непрекъснато расте, затлъстяването взема застрашителни размери, децата с високо кръвно налягане не са изключение, свръхактивните малчугани създават проблеми както в семейството, така и в училище.

Кристалната захар няма никакви полезни качества като храна, тя съдържа само "празни" калории. В природата няма чисти захари. В растенията те са свързани с микроелементи и витамини, за да се усвояват лесно от организма. Захарта се извлича от захарната тръстика в чист вид, рафинирана захар.

Попадайки в организма, този неестествен продукт търси начин как да се метаболизира и усвои. За да го преработи, тялото започва да черпи от своите резерви ензими, витамини, калий, натрий, магнезий, калций.

Последният се извлича от костите и те стават по-чупливи. Затова децата все по-често чупят кости дори при минимални травми. При възрастните остеопорозата стана болест на цивилизацията, в която основно място в храненето заема захарта. 

Освен това прекаляването със сладки лакомства води и до отслабване на имунната система, тъй като те променят нормалната чревна флора. Последната ни защитава от инвазията на бактерии, вируси, гъбички и когато е унищожена, боледуваме. Когато захарта се приема заедно с протеини (шоколад, сладкиши, кремове), последните гният в червата, при което се отделят много токсични вещества.

Развиват се бактерии, които унищожават нормалната, защитна флора на червата, балансът на веществата се нарушава и имунната система отслабва. Затова децата ни боледуват все по-често. И все по-често се оплакват от болки в корема, газове, запек.  

Затлъстяването е най-видимата вреда от злоупотребата със захар. Излишъкът от захарите се превръща в мазнини, които се натрупват не само под кожата, но и във вътрешните органи, затруднявайки тяхната функция. При затлъстяване страда и имунната система, тъй като се забавя циркулацията на кръвта и лимфната система.

Замисляли ли сте се какво поглъща вашето дете? При необходими дневни калории за едно дете около 1000-1200, една вафла съдържа 300, порция оцветено "плодово" мляко 450, а в чаша безалкохолна напитка има около 5 чаени лъжички захар!

Захарта е и основният виновник за кариесите. Според стоматолозите още преди да тръгнат на училище малките деца имат средно по три кариеса! Причина за развалените зъби е бактериалната плака, която разяжда емайла. Захарта създава идеална храна за развитие на бактерии в устната кухина, образува се бактериална плака и кариесът е готов. Децата ни постоянно дъвчат нещо сладко – близалки, бонбони, шоколади, захарта от които полепва по зъбите.

Каквито и таблетки за заздравяване на емайла да давате, колкото и редовни да са децата в миенето на зъбите, прекаляват ли със сладките изделия, здрави зъби няма да има.

Според някои специалисти прекомерната употреба на захари се отразява и на поведението на децата. Те стават нервни и раздразнителни, буйни. Причината е, че захарта стимулира надбъбречните жлези. При нейната консумация нивото на произвеждания от нея адреналин може да се повиши няколко пъти, което е типична стресова реакция за организма.

Захарният диабет също се повлиява от начина на хранене, особено ако има генетична предразположеност. Захарта от храната бързо навлиза в кръвообръщението и стойността на кръвната захар рязко се покачва. Панкреасът започва да произвежда хормона инсулин, който контролира кръвната захар.

При системна злоупотреба обаче той се изтощава, кръвната захар остава трайно висока и единственият начин да се нормализира е вносът на инсулин отвън. Развива се диабет.

Не можем да се борим с "лошите" гени, но има фактори, които могат да се контролират, като храненето например. Вкусът се култивира от най-ранна възраст.

Ако още от бебешката количка научим детето постоянно да е с вафла, солетка, зрънчо или друго лакомство в ръка, няма как да го накараме да се храни здравословно, когато порасне.

А има много по-полезни заместители и това са плодовете и зеленчуците.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти