Забравете мита, че бременната трябва да яде за двама

Забравете мита, че бременната трябва да яде за двама
Снимка: Thinkstock

От много години насам лекарите съветват бременните да се хранят като за двама.

В последно време обаче все по-ясно става, че подобни съвети не са особено надеждни и най-вече – могат да навредят на здравето на бебето и майката.

Истината е, че жената трябва да яде колкото й се иска.

Последните изследвания доказват, че много от бременните дами затлъстяват до такава степен, че се налага някои от тях да бъдат подлагани на специален хранителен режим, за да достигнат до тегло подходящо както за тях, така и за плода.

Доктро Джанис Хендерсън – акушер-гинеколог и специалист по високорискови бременности, обяснява, че хранителните навици на майката рефлектират много сериозно върху детето и могат да подобрят или застрашат здравето му.

Според нея и други нейни колеги трябва да се преразгледат килограмите, които са посочени от повечето здравни журнали като допустими за наддаване по време на бременността.

За бъдещата майка е много важно да се храни разнообразно, питателно и здравословно, да избягва тежките пържени храни, газираните напитки и прекаляването със сладко, да хапва редовно подове и зеленчуци, да внимава с рибата, суровото месо и ядките.

Никой не казва, че бременните трябва да спазват диети или да се ограничават в яденето, но определено не бива да прекаляват с количеството погълната храна.

Също така не трябва да занемаряват грижите за тялото си. Става въпрос за леки упражнения, гимнастика или йога, подходящи за бременни, трениране на дишането и нежни масажи на гърба и кръста.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти