За всяка кашлица си има лекарство

За всяка кашлица си има лекарство
Снимка: Thinkstock

Кашлицата е най-големият родителски кошмар. Няма спокойствие, няма спане с кашлящо дете.

Опитвате какво ли не - от традиционните лекарства до всички изпитани бабини рецепти, но тя не се дава лесно.

Причината е, че при децата кашлицата често мени своя характер и трудно се преценява точното лекарство. Сухата дразнеща кашлица трябва да се успокои, а при влажната да се подпомогне отхрачването. Ако при последната се дават сиропи за потискане на кашлицата, секретите се задържат и положението става още по-лошо.

Ако причината за кашлица е сухота и дразнене в гърлото, то трябва да се успокои с таблетки за смучене. Често е трудно да се прецени каква е кашлицата, тогава няма да сбъркате със сиропи, на които пише, че стават за всякакъв вид кашлица.

Всъщност кашлицата е полезна защитна реакция на организма, чрез нея той се очиства от натрупаната слуз, бактерии, вируси, вредни частици от въздуха. Само да не ти е в къщата.

Ако предпочитате нетрадиционни средства за лечение, тук ви предлагаме последния консенсус за лечение на кашлица на Европейската хомеопатична асоциация.

Да припомним, че хомеопатичните лекарства* се дават на гладно, при малките деца се разтварят във вода, дават се с неметална лъжичка или от стъклено шише или чашка, а големите ги смучат.

Влажна кашлица с храчки: при спастична кашлица, водеща до гадене и повръщане, както и при бронхит със свиркащи хрипове – IPECA 9 CH по 5 гранули на всеки 4 часа.

Влажна, мъчителна кашлица с трудно отхрачване, затруднено, шумно дишане, с хрипове в белия дробANTIMONIUM TARTARICUM 15CH по 5 гранули на 4 часа.

Суха, дразнеща кашлица с дразнене, „гъделичкане” в гърлото и ларинкса, спастична, коклюшоподобна, по-често нощем, понякога с гадене – DROSERA 9 CH по 5 гранули, 4 пъти дневно и при пристъп.

Суха, болезнена кашлица и когато движението предизвиква пристъп BRYONIA ALBA 9 CH –по 5 гранули, 4 пъти дневно и при пристъп.

Суха, дразнеща, неспираща кашлица, предимно нощем, както и при пристъпи при вдишване и запушен нос – STICTA PULMONARIA 9 CH по 5 гранули на 4 часа.

Дрезгава, лаеща кашлица с пресипнал глас HEPAR SULFUR 15 CH по 5 гранули, 3 пъти дневно.

Суха, задушаваща кашлица (като рязане на дъска с трион), трудно поемане на въздух с влошаване през нощта - SPONGIA TOSTA 5 CH по 5 гранули на 4 часа.

*Тази статия няма за цел да ви подтиква към самолечение.
Съгласувайте хомеопатичните лекарства на вашето дете с неговия педиатър.

Още теми от д-р Андреева:

Не прекалявайте с лекарствата при температура

Кои храни да избягваме при настинка

Отровни ли са цитрусите?

Как да се спасим от болките във врата

3 златни правила при грипна епидемия

Лесни домашни рецепти при кашлица

Не пропускайте нищо от най-интересното, най-коментираното и най-четеното през седмицата, като се абонирате за нашия седмичен бюлетин тук >>>

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти