За децата и театъра

За децата и театъра
Снимка: Thinkstock

Посещението на театрална постановка има потенциала да бъде завладяващо и силно емоционално изживяване, което дава възможност и за уникален вид обучение.

Театърът може да докосне въображението, да породи любопитство или да запали артистичен импулс. Съдържа в себе си изключителен ресурс, свързващ много области на знанието: история, география, език и още много други. Театърът е комплексно изкуство, в което присъстват литературата, музиката, живописта, танца, архитектурата, дизайна.

Именно поради тази своя специфика, досегът с театралното изкуство помага за духовното израстване на децата, формиране на усет към красивото, обогатява ценностната им система, художествен поглед, образно мислене и въображение. Поради тези причини е важно да се водят децата на театър още от ранна възраст, както и по-късно, когато са в училище.

От друга страна театралните класове в училище учат децата на важни ценности като ангажираност и отдаденост. Програмите за сценични изкуства предлагат такива ползи за децата и младежите, каквито те не могат да получат в класната стая – освен че придобиват познания за нещата, те научават в действие кои са те и какво могат да правят. Най-важното е, че театърът учи децата как като пораснат и да станат възрастните, които биха искали да бъдат. Помага им също да се научат да разбират и приемат другите.

Ето защо театърът играе огромна роля в развитието на децата, били те актьори или зрители.

Ако все пак вашето дете реши да се занимава с актьорско майсторство и да надникне зад завесите на този чуден, забавен и приказен свят, ето някои конкретни ползи, които то получава за своето развитие:

Самочувствие
Участието в пиеса показва на децата, че има хора, които ги ценят. Театърът помага за изграждане на самочувствието чрез аплодисментите, които изпълнителите получават.

Уважение
Важно правило е да се уважават другите. В театралните класове се ръкопляска, насърчава, изслушва детето-актьор. Не се допускат подигравки, когато някой сбърка. Често най-доброто в изкуството идва, когато се приемат грешките. Всеки човек е ценен. Това правило е от съществено значение в театъра, но най-много от всичко в живота.

Общуване
Когато се попадне в дадена ситуация, възможността да се изразят мислите и идеите в ясен, кратък и красноречив начин може да бъде от съществено значение за успеха в живота. Това включва и правилно разбиране на езика на тялото и невербалната комуникация. Театърът учи на всички тези неща.

Ораторство
Публичните изказвания могат да бъде огромен проблем за човек, който е твърде притеснителен или му липсва увереност. Когато е част от театрална постановка, детето може да преодолее срамежливостта си и да развие подходящи умения за говорене.

Творчеството
Театърът е в състояние да извади творчеството у детето по начин, по който никой спорт не би могъл. Тази новооткрита креативност може да помогне за подобряване на литературните или математическите умения на детето в процеса на изучаване и охарактеризиране.

Отговорност
Участието в театрална програма е чудесен начин едно дете да се научи на ангажираност. Когато едно дете участва в поставянето на пиеса, то ще осъзнае, че има много други, които зависят от него. Ще разбере, че има задължения, които трябва да бъдат изпълнени, или в противен случай ще подведе останалите участници.

Посвещение
Театърът изисква много всеотдайност. Детето трябва да си научи репликите и да запомни движенията. Посвещението е важно умение, което винаги се използва в реалния свят. Децата се научават на това, ставайки част от процеса на поставяне на пиеса.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти